College wil eigentijdse en duurzame brandweerkazerne in Driebergen

Geschreven door op 11 oktober 2019

Het college van burgemeester en wethouders van Utrechtse Heuvelrug vraagt aan de raad extra geld om de bestaande brandweerkazerne toekomstbestendig en duurzaam te maken. De brandweerkazerne zit op dit moment vast aan het oude gemeentekantoor van Driebergen-Rijsenburg. Op de locatie van het oude gemeentekantoor komen 15 appartementen. Hiervoor wordt het gemeentekantoor gesloopt en ‘los’ gemaakt van de bestaande brandweerkazerne. Vanwege de sloop van het oude gemeentekantoor moeten er aanpassingen worden gedaan aan de brandweerkazerne. Het gebouw is sterk verouderd en niet meer van deze tijd. Om het gebouw toekomstbestendig te maken voor de komende jaren en te laten voldoen aan de duurzaamheidsambitie van de Raad en de landelijke wet- en regelgeving (arbo-eisen) is een extra investering nodig bovenop het bedrag dat de raad al eerder beschikbaar heeft gesteld.

De renovatie van de kazerne heeft jarenlang moeten wachten, omdat het lang duurde voordat er duidelijkheid was over de woningbouwplannen op de locatie van het oude gemeentehuis. In die periode is het gebouw minimaal onderhouden, omdat het toch verkocht zou worden. Het achterstallig onderhoud wordt nu ook aangepakt.

Burgemeester Frits Naafs: “Als de raad instemt krijgen onze brandweermannen- en vrouwen een brandweerkazerne met een moderne en frisse uitstraling. De zijgevel wordt vernieuwd en de kleedruimtes komen in het gebouw. Ze hebben heel lang op moeten wachten op een gebouw dat voldoet aan de arbo-eisen en klaar is voor de toekomst. De glazen deuren in de voorgevel met daarachter het materieel moeten onze inwoners een gevoel van veiligheid geven.”

Na besluit in de raad in november, kan naar verwachting in het voorjaar van 2020 een start gemaakt worden met de verbouwwerkzaamheden. Tijdens de (ver-) bouwwerkzaamheden blijft de brandweer gewoon operationeel in de huidige kazerne.


Current track

Title

Artist

Background