Criminaliteitscijfers Wijk bij Duurstede over afgelopen jaar

Geschreven door op 17 februari 2020

Het aantal geweldsmisdrijven daalde in 2019 met 54% ten opzichte van 2018. Dit komt vooral door veel minder bedreigingen, mishandelingen, huiselijk geweld en openlijke geweldpleging. Er waren 54% minder autokraken. En het percentage geregistreerde zakkenrollen daalde hier 100%.
Stijgers zijn woninginbraken en overlast door personen met verward gedrag.
Opvallend is het aantal (geslaagde en niet-geslaagde) woninginbraken in 2019: 52%. Het gaat hier om 6 woninginbraken en 6 pogingen daartoe. Vooral de recente inbraakgolf in november en december 2019 zorgde voor deze stijging. Wat ook opvalt, is 53% meer registraties van overlast door een persoon met verward gedrag. Dit valt trouwens onder de groep niet-misdrijven.

Burgemeester Iris Meerts: ‘Ik ben blij dat we een van de veiligste gemeenten in de regio zijn. Dit is mede te danken aan het werk van de professionals, zoals onze wijkagenten. Maar ook omdat vele inwoners aangesloten zijn bij Burgernet. Of bij een WhatsAppgroep, om elkaar te informeren over verdachte situaties in de buurt.’ De burgemeester is ook realistisch: ‘Hoewel we het op basis van de cijfers goed doen, moeten we ook allen alert blijven. Elk misdrijfslachtoffer is er een teveel. Cijfers zeggen ook niet alles, want veiligheid draait vooral om het gevoel. Ik vind het belangrijk dat mensen zich hier veilig voelen. Daarom zet ik me in om de gemeente nóg veiliger te maken. Dat kan ik niet alleen: dit doen we met zijn allen. Daarom wil ik iedereen oproepen om alert te blijven en criminele activiteiten en vormen van onveiligheid te blijven melden.’


Meer om te lezen

Current track

Title

Artist

Background