Economie

Het college van Utrechtse Heuvelrug wil voorkomen dat beginnende financiële problemen van inwoners uitgroeien tot problematische schulden. Daarom start de proefcampagne ‘Vroeg in actie’.

Doel is vroegsignalering van schuldsituaties. Vanaf september gaan medewerkers van de Sociale Dorpsteams en de Regionale Sociale Dienst bij inwoners op bezoek. Dit gebeurt als er signalen van woningcorporaties of water- en energiebedrijven komen over een betalingsachterstand. Het team helpt inwoners vervolgens met advies en praktische inzet.

Wethouder Hans Waaldijk: ‘Het begint vaak met een kleine achterstand. De ervaring leert dat deze al snel op kan lopen tot een hogere schuld. Zonder hulp of ondersteuning kan het moeilijk zijn om hier uit te komen.’…

De woningcorporaties in Utrechtse Heuvelrug presenteren elk jaar een overzicht van hun plannen in relatie tot de Woonvisie van de gemeente. Het college is positief over de nieuwste plannen van de corporaties.

De gemeente hanteert een Woonvisie met daarin de ambities en beleidsdoelen voor het woonbeleid. De woningcorporaties maken ook plannen, die moeten uiteraard matchen met de Woonvisie. Het college beoordeelt deze plannen vervolgens. Dat is nu ook gebeurd, het college kan zich vinden in de plannen van de corporaties.

Er zijn drie corporaties werkzaam in Utrechtse Heuvelrug, te weten Heuvelrug Wonen, Woningbouwvereniging Maarn en Rhenam. Ze werken bij het maken van de plannen nauw samen, binnen een federatie.…

Corona of niet, de huizenprijzen blijven maar stijgen. In de maand juli lag de gemiddelde prijs voor een koopwoning zo’n 7,4 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

De prijsstijging volgt het beeld van de afgelopen maanden, zo rond de 7,5 procent meerwaarde dan vorig jaar. Gemiddeld kost een huis op dit moment 337.000 euro. Daarmee betaalt een koper 50 procent meer dan zeven jaar geleden, toen de huizenmarkt een dieptepunt bereikte.

Ook het aantal transacties blijft stijgen. In de eerste zeven maanden van dit jaar registreerde het Kadaster zeven procent meer verkopen dan een jaar eerder. Tot nu toe kregen dit jaar 130.000 woningen een andere eigenaar. In onze regio zijn woningen onder 4 ton zeer schaars.…

Het aantal werkloosheidsuitkeringen in Midden-Nederland was in de maand juli ongeveer gelijk aan die van een maand eerder. Het UWV rapporteert een stijging van 0,4 procent.

Eind juli 2020 verstrekte UWV in totaal 13.975 WW-uitkeringen in de arbeidsmarktregio Midden-Utrecht. Een groei van 55 WW-uitkeringen vergeleken met juni. Na zeer sterke stijgingen in de voorgaande maanden, was er in de verslagregio dus sprake van een stabilisering.

UWV schrijft dat de arbeidsmarkt sinds de Covid19-uitbraak drastisch is veranderd. Ondanks de crisis zijn er nog steeds beroepen met moeilijk vervulbare vacatures, al zijn het er wel minder dan een jaar geleden. In de sectoren zorg, onderwijs en bouw is men nog op zoek.…


Current track

Title

Artist

Background