Gemeenten protesteren tegen geldtekorten

Geschreven door op 15 juli 2020

De gemeenteraad van Zoetermeer nam deze week het initiatief om als gemeenten samen op te trekken richting Den Haag. Voor kleine en middelgrote gemeenten kampen met tekorten.

Het is allemaal begonnen toen een aantal taken werd overgeheveld naar de gemeenten. Daar hebben de gemeenten geen bezwaar tegen, het ‘dicht bij huis’ organiseren van onder meer WMO en jeugdzorg heeft zelfs voordelen. Alleen: het geld wat de gemeenten daarvoor kregen van de rijksoverheid, is volstrekt onvoldoende. En sindsdien is de situatie allemaal maar verslechterd.

Eerder al meldde Utrechtse Heuvelrug dat de buidel zo goed als leeg is, ook Wijk bij Duurstede uitte haar grote zorgen.

Onlangs trok een vertegenwoordiging van een groot aantal gemeenten uit de provincie Utrecht naar Den Haag, om daar de vaste Kamercommissie te wijzen op de nijpende situatie. Tot dusverre is er nauwelijks reactie vanuit de Tweede Kamer, laat staan het Kabinet.

De gemeenteraad van Zoetermeer accordeerde deze week een motie waarin wordt opgeroepen om als gedupeerde gemeenten samen op te trekken in deze kwestie. Wijks’ wethouder Hans Marchal zei eerder al bij Regio90 het schandalig te vinden hoe gemeenten door het beleid van overheidswege in de problemen komen. Collega Gerrit Boonzaaijer: ‘Zo’n protestactie past goed bij wat onze raad daar deze week over zei. Het kan zo niet langer.’


Meer om te lezen

Current track

Title

Artist

Background