In Utrecht 64% van AED’s dag en nacht beschikbaar

Geschreven door op 10 februari 2020

Om heel Nederland hartveiliger te maken, zijn er op dit moment nog zo’n 5.000 dag en nacht beschikbare AED’s nodig die zijn aangemeld bij oproepsysteem HartslagNu. Dan zijn er in totaal 25.000 geregistreerde AED’s om in te zetten bij een hartstilstand.
In de provincie Utrecht is 64% van de ruim 1500 aangemelde AED’s 24 uur per dag beschikbaar. Breukelen en Driebergen zijn voorbeelden van plaatsen die de dekking in de woonkernen al goed hebben geregeld. De stad Utrecht blijft achter, daar zijn nog veel AED’s nodig om de dekking op orde te kunnen krijgen.

De Hartstichting werkt er al jaren aan om het netwerk van burgerhulpverleners en dag en nacht beschikbare AED’s aangemeld bij het oproepsysteem HartslagNu te vergroten. Wanneer bij een hartstilstand direct 112 wordt gebeld, dan wordt het oproepsysteem HartslagNu in werking gesteld. Burgerhulpverleners in de omgeving van het slachtoffer worden opgeroepen om een AED te halen of meteen naar het slachtoffer te gaan om te starten met reanimeren. Omdat in veel gevallen burgerhulpverleners sneller ter plaatse zijn dan de ambulance, wordt er cruciale tijd gewonnen. De overlevingskansen bij een hartstilstand zijn het grootst wanneer een reanimatie binnen de eerste 6 minuten wordt gestart en er een AED wordt ingezet. Voor een ambulance is dat vaak niet haalbaar.


Current track

Title

Artist

Background