Kort nieuws

De inloopspreekuren van de Sociale Dorpsteams en Grip op Geld zijn hervat. Inwoners van Utrechtse Heuvelrug kunnen hier terecht voor informatie of hulpvragen op het gebied van jeugdhulp, welzijn, ouderenzorg en financiën.
*
Tot en met 5 juli is er weer Driebergen Art. In het centrum van het dorp zijn in diverse etalages van deelnemende winkeliers kunstuitingen te zien. Gratis natuurlijk.
*
Op de eerste maandag van de maand wordt om 12.00 uur precies de sirene getest. Dit gebeurt om te checken of het systeem goed functioneert. Dus ook aanstaande maandag 6 juli.
*
De gemeente gaat bij de Goyerbrug vier enorme windturbines bouwen. De molens zullen ook vanuit Cothen en Wijk bij Duurstede te zien zijn.…

Evenementen zijn wel weer mogelijk, maar de gemeenten kunnen nog geen vergunningen uitgeven. Het wachten is op de nieuwe noodverordening van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU).
*
Vanaf nu halen plaatselijke verenigingen het papier weer op. Vanwege het coronavirus werd het de afgelopen maanden opgehaald door een extern bedrijf. Dat is verleden tijd.
*
Wethouder Gerrit Boonzaaijer was donderdag in Den Haag om samen met wethouders uit heel Nederland een petitie te overhandigen aan minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) over de financiële nood van gemeenten. Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede stuurden ook brieven naar het kabinet. Het water staat de gemeenten tot aan de lippen.…

Vereniging Dorp en Natuur organiseert een creatieve Natuurwedstrijd voor de jeugd uit Leersum en Amerongen. Kinderen van 6 t/m 12 jaar mogen een foto of tekening maken over iets in de natuur in hun eigen buurt. Je kunt ook een verhaal of gedicht schrijven, of een filmpje of vlog maken. Inzenden kan tot 15 augustus.
*
In het Nederlands Dagblad vertelt een journalist over zijn wandeltocht van Wijk bij Duurstede naar Leersum. De wandelende reporter is vol lof over de omgeving van de Dorestad.
*
Marjolein Houtman uit Wijk bij Duurstede is de nieuwe preses van de Squash Bond. Houtman squashte zelf op hoog niveau, in haar carrière behaalde ze de Top 20 van de wereldranglijst. Ze ziet er naar uit om iets terug te doen voor de sport.…

Fort Rijnauwen gaat weer open. Op 2 en 7 juli zijn er avondexcursies. Het fort ligt verscholen in een open groene ruimte tussen Zeist, De Bilt, Utrecht en Bunnik. Behalve de vesting heeft het fort ook een waardevol natuurgebied. Door de jarenlange isolatie en rust is het omliggende gebied een prachtige uitwijkplaats geworden voor vele – ook bedreigde – planten en dieren.
*
Er is een TreeTag geplaatst op een grote beuk bij het gemeentekantoor in Doorn. Op basis van het kroonoppervlak en de hoogte is berekend hoeveel zuurstof de boom levert, regenwater vasthoudt en luchtvervuiling en CO2 afvangt per jaar. TreeTags worden gebruikt om de meerwaarde van bomen te laten zien. Het zijn duurzaam geproduceerde posters die vertellen hoe belangrijk de bomen zijn voor mens en maatschappij.…

‘Geen pin, geen mobieltje en computer’. AD editie Heuvelrug schetst een portret van het ondernemersechtpaar Van Doorn. Ze sluiten na vijftig jaar hun tabakswinkel in Driebergen. De digitale ontwikkelingen gingen aan hen voorbij.
*
Het asfalt op de Gooyerdijk en het fietspad langs de Hordenweg kregen een slijtlaag. Hiermee werden de kleine scheurtjes en oneffenheden gedicht. Scheurtjes kunnen zich vullen met water, bij vorst zet het asfalt dan uit met nieuwe scheuren tot gevolg.
*
Dinsdag 7 juli krijgt de Amersfoortseweg in Doorn een snelheidsremmer, ter hoogte van het einde van de bebouwde kom. Het verkeer kan hinder ondervinden van het werk.…

Zonnebloem afdeling Driebergen draait vanwege corona op een laag pitje. Ook de jaarlijkse zomeravondbijeenkomst kan niet doorgaan. Vorige week werden de gasten verrast met een portie kersen. Als pleister op de wonde.
*
Burgemeester Gerdo van Grootheest twittert dat zijn gemeente Culemborg de banden wil aanhalen met ‘buur’ Wijk bij Duurstede. De Lek scheidt de gemeenten, dat mag goede samenwerking niet in de weg staan.
*
Op Facebook meldt Willem dat hij gisteren na een wandeling in Leersum aan de bosrand een soort van vuilstort aantrof. Duidelijk de resten van een feestje. Wie doet nou zoiets?…

Een oudere dame werd vorige week zondag slachtoffer van een babbeltruc. Het incident vond plaats op de Postmeester in Amerongen. De politie zoekt getuigen.
*
Wijks Nieuws heeft het over de verkeersexamens van de basisscholen in Wijk, Langbroek en Cothen. De auteur beschrijft hoe het praktijkexamen voor groep 8 in Langbroek bijna in het water viel, maar toch werd gered.
*
Eerder al verloor Wijk haar zwembad, nu gaat ook het bad in Bunnik dicht. Nog even en er is helemaal geen zwembad meer in onze regio. Regionale samenwerking is gewenst, betogen diverse regionale politici via tweets.

Bron: Wijks Nieuws…

Wethouder Rob Jorg (Utrechtse Heuvelrug) was dinsdag bij Vakcollege Maarsbergen voor een grote stap: de oplevering van 442 zonnepanelen.
*
De parkeerplaatsen op de Markt in Wijk bij Duurstede ‘verhuizen’. Na veel discussie en evenveel meningen is de kogel nu door de kerk: de 19 parkeerplekken komen op het Walplantsoen. De werkzaamheden zijn al gestart.
*
De Zonnebloem Cothen/Langbroek/Werkhoven verraste haar gasten deze week met een pondje verse kersen. Deze week zou het kersenfeest bij de familie Vernooij zijn, dat ging natuurlijk niet door. Vrijwilligers brachten de kersen bij de mensen thuis.…

Boswachter Corien Koreman vertelt in het Reformatorisch Dagblad over haar wandeling in het gebied van de Amerongse Berg: ‘Het leukste aan deze route is de afwisseling. Loop je op het ene moment nog door het dichte bos, het volgende moment sta je opeens op een open stuk heide of kijk je uit op de watervogels in het markante Egelmeer.’

*

Roel Wever, oud-burgemeester van Wijk bij Duurstede, is voorgedragen als burgervader van Heerlen. De VVD-er is in de Limburgse stad de opvolger van Emile Roemer, die de laatste tweeëneenhalf jaar de post waarnemend invulde. De 57-jarige Wever werkte ook in Kerkrade, Hillegom en Wijchen.…

Een meerderheid van de huishoudens in Cothen heeft de petitie tegen een zonnepark bij de entree van het dorp getekend. ,,Er is dus aantoonbaar geen draagvlak’’, zegt actievoerder Dora Jongerius tegen AD editie Wijk bij Duurstede.

*

Woningbouw in Wijk bij Duurstede blijft een probleem, zo constateert Dit is Wijk. De gemeente noemde een getal van 125 extra woningen per jaar, maar dat blijkt niet haalbaar. Potentiële locaties zijn schaars in Wijk, vooral binnenstedelijk. Eén derde van de nieuwbouw zou sociale huur moeten zijn.

Bronnen: AD editie Wijk; Dit is Wijk…


Current track

Title

Artist

Background