Levend Verleden in Austerlitz

Geschreven door op 18 juli 2019

Staatsbosbeheer organiseert op zondag 21 juli een historische wandeling in boswachterij Austerlitz. Tijdens deze excursie vertelt een ervaren gids alles over het ontstaan van Austerlitz en haar bosrijke omgeving. Van de begintijd zijn nog vele tekens te zien in deze boswachterij.

Austerlitz was ooit deel van een groot heidegebied tussen Zeist en Amersfoort. In 1804 bouwde een garnizoen van het Franse leger hier Kamp Zeist. Voor omwonenden was het de eerste recreatieve voorziening in de natuur: soldaatjes kijken op het exercitieterrein. De tweede volgde al snel: de Pyramide van Austerlitz, een aarden piramide van 36 meter hoog ter herinnering aan de Franse overheersing van Nederland.

Austerlitz is vernoemd naar de plaats in voormalig Tsjechoslowakije waar Napoleons leger de Oostenrijkse en Russische troepen versloeg. Na het vertrek van de Fransen werd het gebied ontgonnen en bebost met dennen, sparren, eiken en beuken. Rijke ondernemers uit de steden lieten er landhuizen bouwen en tuinen en parken aanleggen. Die zijn grotendeels verdwenen, maar de oude beukenlanen geven het landschap nog steeds een vleugje Franse chique.

Datum: zondag 21 juli 2019 van 14.00-16.00 uur; Start: Beauforthuis, Woudenbergseweg 70, 3711 AB Austerlitz; Kosten: € 5,00 voor volwassenen, kinderen tot en met 12 jaar € 2,50. Aanmelden is verplicht en kan via www.beauforthuis.nl


Meer om te lezen

Current track

Title

Artist

Background