Motie voor invoering JA/JA sticker

Geschreven door op 21 november 2019

D66, OPEN, VVD en ChristenUnie in de gemeente Utrechtse Heuvelrug hebben een motie ingediend om een JA/JA sticker in te voeren, om verspreiding van ongeadresseerd reclamedrukwerk terug te dringen. In de nieuwe opzet zouden alleen brievenbussen met zo’n JA/JA sticker reclamefolders mogen ontvangen.

Opvallend is dat de VVD zich heeft aangesloten bij de motie. Bij een eerdere motie eind 2017, ingevoerd door D66 en OPEN, plaatste toenmalig raadslid Rob Jorg nog een kritische kanttekening. De motie zou met het oog op naderende gemeenteraadsverkiezingen meer op hebben met partijprofilering dan met duurzaamheid.

Partij voor de Dieren

De recent gestarte werkgroep Utrechtse Heuvelrug van de Partij voor de Dieren, nog niet in de raad, laat in een reactie weten verheugd te zijn over de motie. Behalve het oogpunt van duurzaamheid zien zij door kostenbesparing op verspreiding van onnodig drukwerk ook kansen. Zo stelt de werkgroep in hun notitie op facebook als alternatief dat lokale ondernemers hun vrijgekomen middelen aan kunnen wenden om middels advertenties lokale media zoals Regio90 te ondersteunen.

B.O.B.-methode

De motie staat op de agenda voor de Avond van de Raad van donderdag 21 november en zal als eerste worden behandeld. De gemeente volgt hierbij de ‘B(eeldvorming) O(ordeelsvorming) B(esluitvorming)-methode’. Alle belanghebbenden kunnen met de raad spreken voordat een besluit wordt genomen.

Foto: Duurzaam.nl


Current track

Title

Artist

Background