Nieuwe website over 200-jarige Tombe van Nellesteijn

Geschreven door op 1 augustus 2018

De Tombe van Nellesteijn bestaat 200 jaar. Omdat er nog steeds een grote informatiebehoefte blijkt te zijn is er een nieuwe website aan dit rijksmonument gewijd.

De Tombe van Nellesteijn is een uitkijktoren in neoclassicistische stijl op het hoogste punt van de Donderberg in Leersum, met aan de voet ervan de grafkelder van de familie Van Nellesteijn. In 1818 werd de bouw voltooid, in 1917 werd het twaalfde en laatste familielid bijgezet. Hierna werd de ingang van de grafkelder dichtgemetseld.

Na de Tweede Wereldoorlog worden de rondleidingen door vrijwilligers gedaan. Sinds de opheffing van de VVV in Leersum was niet meer zo duidelijk tot wie de bezoekers zich konden richten voor meer informatie. Dit was de aanleiding voor het maken van de website: contactinformatie bieden aan mensen die de Tombe van Nellesteijn willen bezoeken. Momenteel zijn er vier gidsen beschikbaar: Jan, Henny, Dirk en Cees.

De website geeft bezoekersinformatie en een overzicht van de diverse bewegwijzerde routes die langs de graftombe voeren. En natuurlijk ook historische informatie over de familie Van Nellesteijn, de architect Jan David Zocher jr. en de dichter Hendrik Tollens die rond 1850 een kritisch gedicht schreef:

…’t is een spotprent op haarzelf, dat hoog en schittrend grafgewelf, dat zich de trotschheid op deed rijzen: daar staat het, op dien top gebouwd, als om van ver reeds aan te wijzen, wat eens de hoogmoed overhoudt.

De Tombe van Nellesteijn biedt een mooi uitzicht over de omgeving, van Tiel tot Utrecht. Op zondagmiddag is de toren opengesteld van 12.00 tot 16.00 uur. Er is dan een gids aanwezig.

http://tombevannellesteijn.nl


Current track

Title

Artist

Background