Eén jaar na de valwind: Cees maakt tuintafels van omgewaaide boom

Eén jaar na de valwind: Cees maakt tuintafels van omgewaaide boom

In de grote schuur achter de boerderij van Cees van de Geer (56) in Leersum liggen ze netjes in dikke planken gezaagd opgestapeld: de eikenbomen die vorig jaar rond deze tijd nog vooraan bij de oprijlaan stonden. Na de verwoestende valwind van 18 juni 2021 gingen ze als luciferhoutjes om, aldus Cees. “Nu wil ik er als aandenken voor mijn kinderen tuintafels van maken.”

In deze serie volgen we een aantal mensen uit de omgeving van Leersum die we in de dagen na de storm spraken tijdens onze reportages. Nu gaan we terug om te kijken hoe het ze vergaat en welke rol de valwind nog speelt in hun leven of werk. In deze aflevering: Cees van de Geer (56) en zijn dochter Amanda (12).

De nuchtere Cees heeft een paar dieren, maar zijn bedrijf draait vooral om zwaar transport (zelf is hij vrachtwagenchauffeur). Hij denkt nog maar weinig aan de valwind, want ‘sommigen dingen kun je beter vergeten’ en is vooral blij dat alles er een jaar later weer netjes uitziet. Maar hij mist de bomen. Hij groeide met ze op, want op een oude foto van rond 1950 staan de bomen al voor de boerderij. “Ik keek er mijn hele leven al naar. En in twee minuten waren ze weg.”

Tuintafels

Er staan nu twee nieuwe boompjes. Praktisch als Cees is koos hij nu voor moeraseiken, omdat die geen last hebben van de eikenprocessierups. Maar het zal zeker weer 50 jaar duren, voordat ze zo groot zijn als de oude bomen. “Het is niet anders, we moeten verder. Maar ik ben blij dat ik via die tuintafels nog een mooie herinnering heb aan de bomen die er stonden. Ik heb vijf kinderen, dus vijf van die tafels moet met twee bomen makkelijk lukken.”

Zijn dochter Amanda (12) was op de dag van de valwind aan het zwemmen met een vriendin in het opblaasbare zwembad naast de boerderij. Omdat ze net een nestje kittens hadden die probeerden te ontsnappen uit het hok waren ze rond 17.22 uur druk in de weer met een plank en tiewraps om de ontsnappingspoging te voorkomen.

Van zon naar hagelstorm

Op de bewakingscamera zie je binnen een minuut het weer compleet omslaan van warm en zonnig naar een enorme regenstorm met hagel. Terwijl Amanda in de boerderij op zoek is naar tiewraps weet haar vriendin net op tijd de boerderij in te vluchten. De oude eikenbomen schudden heftig heen en weer. Een kat vlucht nog net op tijd weg. Dakpannen vliegen in het rond en op de camera is het niet goed te zien door de vele regen, maar een minuut later liggen de eikenbomen om. “We moesten in de woonkamer in het midden gaan staan van mijn vader. En toen we daarna naar buiten gingen was het één grote bende.”

Zwembad

Het is bijna één jaar later. Gelukkig hebben alle kittens en de moederpoes Snoes de storm overleefd. “De kittens zijn verkocht en we hebben nu een nieuw nestje.” Ook Amanda is niet meer met de valwind bezig. Het is wel jammer dat er nog geen nieuw zwembad is, want door de vallende dakpannen is het oude zwembad leeggelopen. “Veel dingen worden door de verzekering niet gedekt. De oude schuur was ook niet verzekerd, dus daar moeten we nog wat mee” vult Cees aan.

Wonder

Amanda heeft de camerabeelden nog één keer teruggekeken en beseft zich wel dat het ook anders had kunnen aflopen. Dat er in het hele dorp geen slachtoffers zijn gevallen is eigenlijk een wonder, denkt Cees. “Die enorme kracht  van de valwind was onvoorstelbaar. Dit willen we nooit meer meemaken.”

 

 

 

 

 

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven