11 schapen dood in Driebergen, boerin verdenkt wolf

11 schapen dood in Driebergen, boerin verdenkt wolf

Diepe bijtwonden of verdronken in de sloot. Boerin Hetty uit Driebergen verloor dit weekend elf schapen. Ze weet bijna zeker dat een wolf de boosdoener is, al moet dna-onderzoek nog uitsluitsel geven. Ondertussen zit de schrik er goed in. “Elk mens dat gek is op z’n dieren wil dit nooit meemaken. Het is echt verschrikkelijk.”
Hetty en haar man Carlo kunnen hun ogen nauwelijks geloven als ze zaterdagochtend het weiland op lopen. Negen van hun tachtig schapen zijn dood. Ze liggen met diepe wonden in het gras of zijn in de sloot gesprongen en verdronken. Nog twee schapen zijn zo gewond geraakt dat de dierenarts ze moet laten euthanaseren.
Bij Hetty is er eigenlijk geen twijfel dat dit het werk van een wolf was. “Het zijn behoorlijk diepe wonden met tandafdrukken. En een dag later hoorden we dat er vrijdagnacht een wolf gespot was in Hydepark (Doorn) en zaterdag overdag tussen Langbroek en Cothen.”
Of het echt om een wolf gaat, wordt pas aan het einde van volgende maand duidelijk. De organisatie BIJ12 is namens de provincie belast met de registratie van wolven. Een woordvoerder laat weten dat er melding is gedaan van de gewonde schapen. “Daarop is door de taxateur dna afgenomen. De uitslag van dit onderzoek is pas eind oktober bekend. Tot die tijd kunnen we niet met zekerheid zeggen of het een wolf was of een ander dier.”
Dit schaap overleefde de aanval
“Wat mij opviel was dat de schapen extreme wonden hadden”, zegt dierenarts Helma Breunissen van Vallei & Wetering dierenartsen in Renswoude. Zij werd opgeroepen na de vondst en onderzocht de schapen. “Ik zie weleens dat een schaap is gebeten door een hond, maar dan zie je een los vel dat gehecht moet worden. Hier zag je dat de bijtwonden dieper waren en dat ook de spieren kapot zijn gebeten”, vertelt de dierenarts.
In het weiland zag Breunissen een van de nog levende schapen apart staan van de groep. Op het eerste gezicht leek er niets mis te zijn met dat schaap, tot ze wat beter keek. “Dat dier had een hele lelijke wond tussen zijn lijf en zijn voorpoot, waarbij ook een aantal spieren zijn doorgebeten. Je kon er zo doorheen kijken.”
Voor de dierenarts was het de eerste keer dat ze zoiets zag. Zeker weten doet ze het niet, maar ook zij vermoedt dat het om een wolf gaat. “Ik denk niet dat een gewone hond dit heeft gedaan. Of het moet een flinke hond zijn geweest die erop gericht is. Een schaap moet flink heen en weer geschud worden om dit soort verwondingen op te lopen.”
Ook Hetty en haar man hadden dit nog nooit meegemaakt. “Ik weet natuurlijk wel dat er wolven zijn in Nederland, maar het was lang een ver van mijn bed-show”, vertelt Hetty. “Dat beeld dat wij zagen toen een deel van onze schapen dood in de wei lag, krijg ik niet meer van mijn netvlies.”
Om te voorkomen dat er opnieuw slachtoffers vallen, hebben Hetty en haar man Carlo direct maatregelen genomen. “Onze paarden, pony’s, en kalfjes staan nu binnen. De koeien overnachten ’s nachts in de stal en al onze schapen hebben we verplaatst naar een ander weiland.” De melkveehouder gelooft dat de dieren daar veiliger staan. “Bij dat weiland is meer bebouwing en er ligt een weg langs. We hopen dat dit nieuwe aanvallen van de wolf afschrikt.”
Een foto van een bewakingscamera bij Cothen waarop mogelijk een wolf te zien is
BIJ12 laat weten dat boeren preventieve maatregelen kunnen nemen. De organisatie heeft een “preventiekit” en ook de provincie heeft “wolvennoodsets” met afrasteringsroosters beschikbaar.

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven