Bloemencorso Leersum volledig uitverkocht

Bloemencorso Leersum volledig uitverkocht

“Alle kaartjes zijn uitverkocht” staat er op een groot bord bij de ingang. En dat ondanks de beperkende maatregelen dit jaar tijdens het bloemencorso van Leersum. Want geen grootse optocht door het dorp, maar een tentoonstelling op het veld rond cultuurcentrum De Binder. De echte corsofans laten zich echter niet uit het veld slaan. Vriendinnen Maria (69), Henny (72) en Willy (71) uit Bunschoten-Spakenburg bezoeken regelmatig bloemencorso’s in het hele land. Maria: “Dit is voor mij eigenlijk de eerste keer hier in Leersum, maar we zijn als vriendinnengroep ook al eens in Voorthuizen en Kampen op het corso geweest. Zo leuk dat het weer kan allemaal. We schrokken wel toen we hier het dorp inreden. We misten de bomen.”

 

Corsofans Willy, Henny en Maria bij een creatie

Ook bij de openingspeech van deze 69e editie van het bloemencorso in het dorp op de Utrechtse Heuvelrug speelt de valwind van 18 juni jl. nog steeds een rol. Burgemeester Frits Naafs van de gemeente Utrechtse Heuvelrug prijst de veerkracht van de Leersummers: “Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar het corso gaat door!” Bij de ingang moet je naast een gewild ticket ook je vaccinatiebewijs en identiteitskaart tonen. Het lijkt niet tot problemen te leiden. “Iedereen staat netjes klaar en heeft zich goed voorbereid” zegt burgemeester Naafs tevreden.

 

Het bloemencorso bestaat al zo’n 70 jaar in Leersum. Het begon ooit met wat versierde fietsen om de verjaardag van Koningin Wilhelmina te vieren. De kersverse voorzitter Judith Hogendoorn (29) maakte in haar nieuwe functie nog geen ‘echt’ bloemencorso mee. Vorig jaar was er ook al geen optocht, maar slechts een kleine tentoonstelling van mozaïeken in het dorpshuis. “Ik ben blij dat het dit jaar toch gelukt is. De bouwers hadden veel minder tijd dan normaal en met alle regelgeving rond Covid19 was het nog best ingewikkeld. Maar ik zie alleen maar lachende mensen, dus de corsokoorts zit er echt wel in dit jaar.” Na een dankwoord wordt het dorpsfeest door de bloemenkoningin Angelique officieel geopend. De fanfare zet Thriller in van Michael Jackson.

Op de website staan de bestellijsten voor de dahlia’s, dé bloem voor een corso. Met klinkende namen als de Franz Kafka, de Dark Spirit en een Shave Shot. Afgelopen donderdagavond zijn ze geleverd en is er met man en macht gewerkt aan de bloemwerkstukken. Zo ook bij bouwgroep De Bonte Koe. Peter Breuer (72) uit Rotterdam en Tim Vloeimans (40) uit Amsterdam kennen elkaar van camping De Bonte Vlucht die dichtbij Leersum ligt. “Met een groepje vaste campinggasten doen we al 29 jaar mee aan het bloemencorso. Elke zondag vanaf Pasen hebben we gewerkt aan onze kar.”

 

Peter en Tim bij hun creatie ‘De vliegende koe’

Dit jaar bouwden de mannen een kar met een koe in een auto die opstijgt van een startbaan. “Het idee voor de kar ontstaat bij ons altijd op een bierviltje. Dit jaar werd het een vliegende auto met een koe erin. Onze lasser van 86 jaar is meestal het brein achter het ontwerp.” Tim is met zijn 40 jaar de jongste van de bouwgroep. “Het is wel steeds lastiger jonge mensen enthousiast te maken voor het corso. Die gaan in het weekend liever stappen dan met pappie en mammie mee naar de camping. Maar het gaat ons vooral om de gezelligheid. Samen een biertje drinken en knutselen aan de wagen. We bezoeken ook andere corso’s om inspiratie op te doen.”

Ondertussen is jurylid Kees van Huigenbos (70) bezig de beoordeling van de bouwwerken. Hij is zelf bouwer in Voorthuizen en is in Leersum al 7 jaar lid van de vakjury. “De afwerking is dit jaar wat minder. De onzekerheid of het allemaal door zou gaan was groot, dus daarom zijn de bouwers pas laat aan de slag gegaan. Maar het staat er toch maar. We hebben drie categorieën: de mozaïeken, de groep tot 10 duizend bloemen en de groep 10 tot 40 duizend bloemen.”

Voorzitter Judith Hogendoorn heeft naar eigen zeggen als sinds de wieg de zogenaamde ‘corsokoorts’. “Ik heb jarenlang zelf gebouwd in de jeugdgroep.” Als nieuwe voorzitter wil ze langzaamaan het corso moderniseren. “We bestaan al bijna 70 jaar, dus je moet wel met de tijd mee blijven gaan. Dus dit jaar hebben we andersoortige eetkraampjes. En een kidscorner.” Op drie lange tafels liggen duizenden dahlia’s uitgestald. “Kinderen kunnen daar zelf een klein mozaïek maken met dahlia’s. Daar kunnen ze alvast een beetje oefenen en dan heeft de corsokoorts je zo te pakken. En dan is ie vaak chronisch.”

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven