Bosboemel Amerongen: ‘De passagiers leven weer helemaal op in het bos’

Bosboemel Amerongen: ‘De passagiers leven weer helemaal op in het bos’

Genieten van de buitenlucht en het geluid van de vogels in het bos is voor mensen die niet goed ter been zijn best lastig. Een lange boswandeling zit er niet in, maar daar bedacht Cocky Kok (72), in samenwerking met Utrechts Landschap, iets op: De Bosboemel. Een golfkar die anderhalf uur door het Amerongse Bos rijdt, zodat mensen met een mobiele beperking ook kunnen genieten van de natuur.

Elke woensdag- en zaterdagmiddag kun je hem door het Amerongse Bos zien rijden. Een elektrische golfkar met zes passagiers, een chauffeur en een gids die vertellen over de natuur. Vrijwilliger Cocky Kok kwam op het idee tijdens een open dag van het Utrechts Landschap. “Op die dag werden er twee kleine golfkarren gehuurd, voor mensen uit verzorgingstehuis de Ridderhof. Die mensen kwamen al jaren niet meer buiten en waren ontroerd dat ze weer in het bos kwamen. Als chauffeur van de kar dacht ik: hier moet ik iets mee.”

De passagiers stappen in, de laatste fleecekleedjes worden uitgedeeld en dan kan de rit beginnen. Onderweg wordt er op verschillende plekken gestopt om meer informatie te geven over de natuur en in de pauze is er tijd voor een pakje appelsap en een koek. Het geluid van de dieren op de achtergrond en de geur van het bos zorgen voor glinsterende ogen bij de passagiers, er wordt zelfs gezongen.

Cocky Kok ziet nu ook dat de passagiers helemaal opleven in De Bosboemel. “Er zijn eigenlijk geen woorden voor. Mensen zijn er stil van. Het is een uitje waar ze heel lang nog over praten. De eerste mensen zeiden meteen dat ze in de herfst weer terug willen komen. Dan ziet het bos er weer anders uit en kunnen ze het weer opnieuw ervaren. Bezoekers komen vanuit het hele land om een ritje te maken.”

Niet achter de geraniums

Passagier Christine Tichelaar is altijd al gek geweest op de natuur. Door een operatie aan haar been kon ze jarenlang niet meer lopen. “Dit is voor mij puur genieten. Ik ben zo dankbaar voor dit soort initiatieven. Je hoeft niet achter de geraniums te gaan zitten als je slecht ter been bent. Er worden genoeg dingen georganiseerd om op oudere leeftijd nog te doen. Ik vind het fantastisch.”

ANWB-prijs

Na een jaar met een gehuurde wagen gereden te hebben wordt vandaag het eerste ritje met de gloednieuwe eigen golfkar gemaakt. De kosten voor deze kar zijn grotendeels te danken aan het geld dat De Bosboemel heeft gewonnen met de ANWB-prijs voor het mooiste maatschappelijke project van de provincie Utrecht. “Dankzij die prijs en hulp van andere fondsen konden we een eigen kar kopen. Binnenkort zal hij de groene kleur van het Utrechts Landschap dragen met het logo van De Bosboemel erop” zegt Cocky.

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven