Botten gevonden bij rioolwerk in Amerongen: ‘Kan met oude veldslag te maken hebben’

Botten gevonden bij rioolwerk in Amerongen: ‘Kan met oude veldslag te maken hebben’

In Amerongen zijn mensenbotten gevonden bij rioolwerkzaamheden aan de Drostestraat. Het gaat om een onderkaak, rib, ruggenwervel en schouderblad. Hoe oud de beenderen precies zijn, is nog onduidelijk, maar de verwachting is dat ze er al een flinke tijd liggen. Waarschijnlijk komen ze uit geruimde graven.

Voor de gemeentelijk archeoloog van Utrechtse Heuvelrug, Peter Weterings, was de vondst een bijzonder nieuwtje. “Het is altijd leuk als we weer iets ontdekken in onze gemeente. Daar gaat mijn archeologen hart toch wel sneller van kloppen.” Hij hoopt op korte termijn verdere details over de vondsten te kunnen melden én met een plan te komen wat er met deze vondsten gaat gebeuren.

De botten zijn naar een onderzoeksbureau gebracht. Daar kan nog veel ontdekt worden over de hoedanigheid van de botten. “Er wordt gekeken of de botten van verschillende mensen afkomstig zijn of van een persoon, of ze van vrouwen, mannen of kinderen zijn, hoe oud deze zijn mensen geworden, of ze ziek waren en van hoe lang geleden de botten dateren.”

“Als de botten van meerdere mannen zijn, kan het bijvoorbeeld zijn dat het met een oude veldslag te maken heeft. Dit zou je ook kunnen zien aan de botten. Op het bot onderzoek kun je heel goed trauma’s zien. Als iemand met een zwaard bewerkt is zie je dat terug op het bot. Dan zou je misschien kunnen stellen dat ze bij de Slag bij Amerongen om het leven zijn gekomen, maar zover zijn we nog niet”, legt Weterings uit.

De Slag bij Amerongen was een veldslag die bij Amerongen plaatsvond op 23 juni 1585 als onderdeel van de Tachtigjarige Oorlog. Adolf van Nieuwenaer moest het door Johan Baptiste van Taxis aangevoerde Spaanse leger tegenhouden dat op weg was naar Holland. In totaal overleden er 2500 mensen tijdens De Slag bij Amerongen.

Mogelijk is de Drostestraat een randzone van een oude begraafplaats die naast een kerk lag, zegt Weterings. “In de buurt stond ooit een oude kerk, de Pieterskerk. In de 16e eeuw is die gesloopt. Wij weten niet precies waar die kerk heeft gestaan, maar op basis van de begravingen die we nu vinden, kunnen we nu steeds beter traceren waar dat ongeveer is geweest.”

“Aan de manier van hoe de botten hier gevonden zijn, kun je wel zeggen dat het niet echt uit een graf komt. Als je graven vindt dan kom je intacte skeletten tegen en niet losse botten. Het lijkt erop dat ze wel ooit in een graf gelegen hebben, maar in een later stadium geruimd zijn of naar een andere plek zijn verplaatst.”

De botten werden een maand geleden gevonden, maar sinds kort is pas duidelijk dat ze van een mens afkomstig zijn. Vanaf deze week zijn de rioolwerkzaamheden in de Drostestraat weer opgepakt. Deze werkzaamheden duren naar verwachting tot half februari. “Wellicht worden er tijdens de werkzaamheden nog meer archeologische vondsten gedaan. Het archeologische onderzoek wordt waarschijnlijk pas afgerond als de werkzaamheden klaar zijn, zodat het zeker is dat we geen vondsten gemist hebben in het onderzoek.”

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven