Dauwtrappen in Cothen

Dauwtrappen in Cothen

Morgenochtend is het weer zover. Om stipt 6.30 uur vertrekken ze op Hemelvaartsdag vanaf het kerkplein in Cothen. Te voet. En iedereen is welkom. Het dauwtrappen wordt elk jaar georganiseerd door Adrie en Gea. Dat doen ze vanuit de protestantse kerk in Cothen, maar ook de katholieke kerk in het dorp doet mee. “En dat gaat heel goed samen” zegt Gea. Het is een eeuwenlange traditie die in heel Nederland wordt beoefend in de vroege ochtend op Hemelvaartsdag.

Volgens Adrie Berkhout (69) uit Cothen gaat het om het wandelen in de natuur met een leuke groep mensen. “We hebben het ooit nieuw leven ingeblazen om de jongeren wat meer bij de kerk te betrekken.” Na afloop is er een ontbijt en daarna voor de liefhebbers een korte kerkdienst. De route wordt elk jaar opnieuw uitgestippeld door gebieden die normaal gesproken niet toegankelijk zijn. Gea- Merkens (59) is kaasmaker en heeft een boerderij en kent daarom alle boeren rond Cothen. Ze heeft met iedereen afspraken gemaakt dat morgenochtend een groep van zo’n 50-60 mensen door de weilanden mag lopen. Niet op blote voeten (zoals het eigenlijk hoort) in verband met teken en brandnetels, maar op blote voeten is de ervaring ‘ wel het allermooist’ aldus Adrie. Iedereen mag komen, je hoeft je niet aan te melden. Adrie heeft 50 eieren gekookt voor het ontbijt en Gea zorgt voor kaas en yoghurt vanuit haar zuivelboerderij.

Maar niet iedereen staat te popelen om ’s ochtends vroeg dauw te trappen: in Cothen vroegen we of de dorpsbewoners morgen meedoen.

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven