Fietsers zorgen voor overlast in Amerongen: ‘Ze kleden zich om in hun blote reet en pissen van zich af’

Fietsers zorgen voor overlast in Amerongen: ‘Ze kleden zich om in hun blote reet en pissen van zich af’

Bewoners in Amerongen maken zich zorgen over parkeeroverlast in het weekend. Het dorp, dat veel aantrekkingskracht op wandelaars en fietsers heeft, staat in weekenden met mooi weer vol met geparkeerde auto’s. Niet alleen geparkeerde auto’s zijn omwonenden een doorn in het oog: “Het is heel apart om ineens naakte mensen in je straat te zien staan.”

Het parkeerprobleem speelt al jaren, maar is verergerd sinds een groot deel braakliggend terrein niet meer beschikbaar is als parkeerplaats omdat er woningen gebouwd worden.

Niet alleen bij het fietscafé zijn de parkeerplekken vol, eigenlijk is het parkeertekort in het hele dorp een probleem. “Bij mooi weer, vooral in het voorjaar willen fietsers en wandelaars massaal naar het bos. De parkeerplekken bij de Amerongse Berg waar mountainbike- en wandelroutes starten staan dan al snel vol. Bezoekers zoeken dan op andere plekken in het dorp een plekje om hun auto neer te zetten”, legt Berry van den Brink, eigenaar van fietscafé de Proloog uit.

‘Ga weg met die blubberbuik’

Er is niet alleen sprake van parkeeroverlast. Als buurtbewoonster Silvia de Rooij uit haar raam kijkt staat er soms pardoes iemand naakt op straat. “Ik zit dan rustig op de bank en ineens zie ik vanuit mijn ooghoek een naakte fietser staan. Ze kleden zich buiten bij de auto om, gewoon op straat. Het is heel apart, om ineens naakte mensen in je straat te zien. Soms zitten er mooie lijven tussen, maar soms is het minder mooi. Dan denk ik, ga alsjeblieft weg met die blubberbuik.”

Ze staan hier wekelijks in hun blote reet voor de deur

Daar blijft het niet bij: de fietsers stoppen ook in de wijk om hun behoefte te doen. “Ik kan ze zien afstappen en dan staan ze gewoon ongegeneerd naast mijn huis te plassen. Naast het complex waar ik woon zit een elektrahuisje, tussen het pand en dat huisje zit een ruimte en daar gaan ze dan even snel staan. Dat gebeurt regelmatig. In de zomer stinkt het verschrikkelijk. Ik snap niet dat ze niet gewoon bij de Proloog gaan plassen of in het bos”, zegt De Rooij.

Bewoner Danielle Van Verseveld zegt wekelijks last te hebben van fietsers die zich omkleden en plassen op straat. “Ze staan hier wekelijks in hun blote reet voor de deur. Ze pissen van zich af en fietsen over de stoep. Als je er iets van zegt krijg je een grote mond. Er zijn voldoende kleedruimtes in de Proloog, dus ik snap niet waarom ze zich daar niet omkleden. Het wordt tijd dat de gemeente een keer gaat inspringen.”

Bekend fenomeen

Het buiten omkleden is volgens van den Brink een bekend fenomeen onder fietsers. “Fietsers kleden zich al jarenlang buiten om, maar voor mensen die niet bekend zijn met de fietssport begrijp ik dat het vreemd overkomt. Natuurlijk is het dan wel handig om daarbij rekening te houden met je omgeving en dit niet zomaar in een woonwijk te doen.” Bij fietscafé de Proloog zijn voorzieningen voor gasten om te douchen en zich om te kleden. “Als mensen dat willen kunnen ze zich fatsoenlijk in onze kleedruimtes omkleden, maar dan moeten ze daar wel gebruik van maken.”

Gemeente werkt aan oplossing

De gemeente Utrechtse Heuvelrug geeft aan bekend te zijn met de situatie. “We hebben de afgelopen periode een aantal meldingen ontvangen dat men hier last van heeft. Het kan te maken hebben met het feit dat er eerst een braakliggend terrein in dit gebied lag. Daar werd geparkeerd maar worden nu woningen gebouwd. Het braakliggende terrein werd dus onbedoeld gebruikt als parkeerplaats.”

“Wij zien dit uiteraard als een probleem en iets wat niet voor zou moeten komen. Het blijft echter de openbare weg waar iedereen mag parkeren.” De gemeente geeft aan dat ze werken aan een oplossing. “Er wordt gewerkt aan betere verwijzingen naar de reeds aanwezige parkeerplaatsen, onder meer aan de Burgwal en de parkeergarage onder Allemanswaard. Daarnaast is de afdeling handhaving op de hoogte gesteld van de problematiek en is verzocht om deze kwestie mee te nemen in de surveillance in de weekenden.”

Volgens bewoners en de eigenaar van fietscafé de Proloog is het probleem daar niet mee opgelost. “Het is allemaal zo dicht bebouwd, dat er bijna geen rekening gehouden kan worden met parkeervoorzieningen. De parkeerdruk wordt alleen maar groter. De parkeerplekken die de gemeente met bordjes wil gaan benadrukken staan in de weekenden ook vaak helemaal vol”, zegt van den Brink.

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven