Historische seminariemuur Driebergen aangetast door ‘illegale’ tuinpoorten

Historische seminariemuur Driebergen aangetast door ‘illegale’ tuinpoorten

Grote zorgen zijn er om de toestand van de oude monumentale seminariemuur in Driebergen. Bewoners uit de woningen waarvan de tuin grenst aan deze muur hebben ‘illegale’ poorten in de muur geplaatst om zo vanuit de tuin naar buiten te kunnen. Daarnaast bevindt de muur zich, door het uitblijven van onderhoud, in zeer slechte staat.

De Stichting Driebregen-Rijsenburg Vroeger en Nu roept de gemeente op tot actie in een brief. “Deze muur is een van de historisch beeldbepalende elementen van ons dorp, en zij bepaalt in niet onbelangrijke mate de sfeer van het voor de recreatie in het dorp zeer belangrijke seminarieterrein. We vragen de gemeente om te voorkomen dat dit unieke stuk erfgoed verder wordt aangetast. Het is in ieder geval noodzakelijk om de bewoners van de bosstraat op zeer korte termijn te verzoeken of te sommeren het aantasten van de muur te staken en waar nodig te herstellen.”

De muur is eigendom van de gemeente, maar heeft volgens de stichting op dit moment nog geen officiële beschermde monumentstatus. “We hopen dat de gemeente wil overwegen om de oude seminariemuur een officiële monumentenstatus toe te kennen”, laat voorzitter Arnaud van Holst in de brief aan de gemeente weten.

Kersverse poorten

Het viel de stichting op dat er de laatste tijd steeds meer poorten in de muur kwamen. Eerder stonden er al een aantal poorten in de muur, maar die tuinpoorten zaten verborgen achter het struikgewas. “Het lijkt zich nu in een stroomversnelling te begeven, want de ene na de andere dorsgenoot zaagt nu eigenhandig een gat in de muur om er een kersverse poort in te zetten. Ook op plekken vol in het zicht.”

Ook boswachter Maarten den Hartigh, van Utrechts Landschap maakt zich zorgen zegt de stichting. Binnenkort neemt Utrechts Landschap het middelste deel van het seminarieveld over. “De boswachter heeft de nieuwe poorten ook gezien en heeft zijn zorgen hierover geuit.”

De tuinmuur omsloot vroeger het terrein van het Groot Seminarie in Driebergen. In de jaren 70 van de vorige eeuw werd het seminarie afgebroken, maar sommige delen van de muur zijn blijven staan. Een deel daarvan dient nu als erfafscheiding van woningen aan de Bosstraat in Driebergen.

Petitie

Een jaar geleden werd er nog een petitie gestart voor het behoud van de muur. Hierin werd aan de gemeente gevraagd verantwoordelijkheid te nemen en de Seminariemuur te behouden. “Dit betekent onderhouden en eventueel renoveren of vervangen. Indien nodig budget vrij te maken of gelden te organiseren via een alternatieve eigenaarsvorm.”

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven