Hond laten uitlaten wordt duurder

Hond laten uitlaten wordt duurder

Sproet, Ollie en Buddy (en hun 11 vriendjes) niet meer welkom in het bos: ‘Zo is het echt niet leuk meer…’

 

Voor hondenuitlaatservices wordt het steeds lastiger om grote groepen honden in de bossen uit te laten. Steeds vaker beperken natuurorganisaties en landschapbeheerders de toegang voor bedrijven die geld verdienen met het uitlaten van honden. Fulltime hondenuitlater Ingrid van Dijk uit Cothen: “Zo is het echt niet leuk meer…”

Het is rond half twaalf ‘s ochtends als Ingrid van Dijk (50) met haar 14 honden het bos inloopt. “Schrijf maar niet op waar we precies lopen in verband met de concurrentie.” Want de gebieden waar je als hondenuitlaatservice nog gerust met 14 honden kunt gaan wandelen worden steeds zeldzamer. “Dit is een stuk bos van de gemeente en hier mag het nog, maar in veel gebieden komen we al niet meer binnen zonder vergunning.”

 

 

Door de coronacrisis en de lockdowns werd een hond als huisdier nog populairder. De mensen zaten thuis en hadden alle tijd om lekker met een Rakker, Pip of Binky het bos in te gaan. Maar nu iedereen weer naar zijn werk gaat is het uitlaten (toch zeker 3x per dag) een stuk lastiger. “Mensen denken vaak echt niet goed na over wat er allemaal komt kijken bij het nemen van een hond” zegt Ingrid. “Een hond moet zijn energie kwijt kunnen, anders krijg je vaak te maken met gedragsproblemen zoals poepen in huis of bijten aan je bankstel.”

Mede hierdoor is er nu een flinke stijging van bedrijfjes die jouw hond voor je uitlaten. In 10 jaar tijd zijn de hondenuitlaatservices in de regio Utrecht die staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel verdubbeld tot zo’n 120 bedrijven. En als je nog een plekje zoekt voor je hond is dat lastig. “Ik zit helemaal vol. En ik word nog steeds elke dag gebeld of ik een plekje vrij heb, maar moet dan nee verkopen.”

Aangezien je geen opleiding of vergunning nodig hebt kan iedereen zo’n hondenuitlaatbedrijf beginnen. “Ik ben in 2013 begonnen met mijn bedrijf en heb een opleiding gedaan bij Martin Gaus. Daarnaast heb ik ook een vergunning. Maar er zijn ook bedrijfjes die het zwart doen.”

Ingrid is er elke dag van 8 tot 17 uur mee bezig. Ze haalt de honden thuis op met een speciale bus vol kooitjes. Daarna gaat ze uitgebreid met ze wandelen en spelen in het bos en brengt ze daarna weer netjes thuis. “Vandaag heb ik 14 honden in de ochtend en 10 in de middag.” Ingrid is altijd al dol op honden geweest. Maar van haar ouders mocht ze alleen een parkiet of een konijn. “Nu heb ik zelf 5 honden thuis. En die laat ik ook nog drie keer per dag uit. Mijn meisjesdroom is hiermee echt uitgekomen.” Maar ondanks haar grote liefde voor honden, wordt het runnen van een uitlaatbedrijfje steeds minder leuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Natuurorganisaties beperken de toegang tot hun gebieden voor hondenuitlaatservices steeds meer. Het Utrechts Landschap: “Wij werken nu met vergunningen. En per 1 januari 2022 willen we de groepsgrootte van de hondenuitlaatservices waarmee wij overeenkomsten hebben beperken tot maximaal 10 honden.” Natuurmonumenten geeft aan nog geen gericht beleid te hebben voor hondenuitlaatservices, maar daar wel over nadenkt. “Onze gebieden op de Utrechtse Heuvelrug zijn eigenlijk te klein voor het uitlaten van grote groepen honden. Daarnaast zijn roedels honden met de bijbehorende poep natuurlijk vervelend voor andere bezoekers, zoals gezinnen, sporters en andere wandelaars. Daarnaast zal de ontlasting de vegetatie verrijken waardoor de bramen meer zullen woekeren en de kwaliteit van de heide achteruit gaat.”

 

Ingrid laat vandaag haar 14 honden uit in dit bosgebied in de omgeving van Driebergen. De honden hebben er zichtbaar zin in en ravotten met elkaar. “De nieuwe hondjes moeten nog een beetje wennen aan de groep en die zitten aan de riem. Ik hoef de poep hier niet op te ruimen, dat is met 14 honden ook niet te doen, maar ik schop de drol wel even aan de kant als ze op het pad poepen. Je wilt niemand tot last zijn.” Ingrid wil het liefst een omheind terrein waar haar honden lekker kunnen ravotten. “Ik heb al veel rondgevraagd, bijvoorbeeld bij boeren, maar het is nog niet gelukt iets te vinden. Door alle betaalde vergunningen en beperkingen van de groepsgrootte moet ik straks mijn tarieven gaan verhogen om het bedrijf rendabel te houden.”

Gijs van den Assum, voorzitter van brancheorganisatie Dibevo, denkt dat de hondenuitlaatservices inderdaad flink duurder gaan worden. “Wij zijn niet blij met een wildgroei van dit soort bedrijven en hebben daarom begin dit jaar een keurmerk opgericht. Je moet gewoon voldoen aan een aantal kwaliteitseisen en goede afspraken met natuurorganisaties en gemeenten maken. Wij vinden een groep van 8 honden bijvoorbeeld wel het maximum, om zo de overlast voor de natuur en andere honden te beperken. Daardoor ontstaat er schaarste en alles wat schaars is wordt duurder. De hond is een fantastische kameraad. Maar mensen moeten zich dus goed beseffen hoeveel tijd en geld zo’n vriendje kost.”

Ingrid: “Ik ben bang dat ik klanten kwijt raak, omdat het gewoon te duur voor ze wordt. Ik heb baasjes die de hond nu 5 keer per week door mij laten uitlaten. Dat kost nu nog 11 euro per dag, maar ik zie collega’s die al 15 tot 20 euro per uitlaatbeurt vragen. De baasjes moeten op een gegeven moment bezuinigen en de hond is daar uiteindelijk de dupe van. Die kan zijn energie niet kwijt en dan krijg je vaak gedragsproblemen. Dat vind ik heel triest.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven