Laatste kerstbomen vliegen de deur uit bij Gerard: ‘We zijn te laat, volgend jaar moeten we maar wat eerder komen’

Laatste kerstbomen vliegen de deur uit bij Gerard: ‘We zijn te laat, volgend jaar moeten we maar wat eerder komen’

Een winters zonnetje, het knisperende gras onder je voeten en de witte vorst op de kerstbomen van Kerstboomkweker Gerard de Bruin uit Driebergen maken het kerstplaatje helemaal af. De afgelopen periode was het erg druk bij de kweker. “Tegenwoordig koopt iedereen zijn kerstboom meteen na Sinterklaas. We hebben al bijna duizend bomen verkocht, de laatste bomen gaan nu de deur uit.”

Dat het eerder druk is merken de klanten ook. Een stel probeert nog een speciale Nordmann boom te scoren, maar die zijn al helemaal uitverkocht. “We zijn te laat, volgend jaar moeten we maar wat eerder komen.” Jaren geleden ging dat er heel anders aan toe bij de kerstboomverkoper, legt Gerard uit. “We waren eerder altijd de week voor kerst nog open, dan kwamen er op kerstavond om zes uur nog mensen snel een boom halen. Dat is niet meer van deze tijd, want de bomen zijn al veel eerder uitverkocht. De week voor Kerst zijn we gesloten.”

De kerstbomen zijn niet op, want er staan nog velden vol met bomen, maar die moeten nog even een paar jaar groeien voordat ze verkocht kunnen worden. “Sommige zien er al heel mooi uit, die zou je best nu al kunnen verkopen, maar dan heb je volgende jaren geen grote bomen meer. De verleiding is altijd groot om alle bomen uit de grond te halen, maar je moet er altijd rekening mee houden dat je volgend jaar ook nog wel kerstbomen hebt”, zegt Gerard.

Bijzondere hulpjes

Tussen de velden met kerstbomen huppelen bijzondere witte verschijningen. “We hebben hier Shropshire schapen lopen om het onkruid tussen de bomen op te eten. Dat is het enige soort dat niet aan kerstbomen eet, maar wel het onkruid op eet. Dat is ideaal voor ons. Vroeger moesten we veel spuiten om het onkruid de baas te blijven. Met deze schapen hoeven we niet meer te spuiten, beter voor het milieu en duurzamer.”

De schapen scharrelen heerlijk tussen de bomen door en hebben de tijd van hun leven bij Gerard de Bruin. Het helpt zelfs bij de kwaliteit van de bomen. “We merken wel dat sinds we niet onkruid meer bespuiten, dat het invloed heeft op de kerstbomen. Ze zien er een stuk frisser uit sinds we de schapen hebben.”

Hete zomers

De droge zomers van de afgelopen jaren hebben wel invloed gehad op de grootte van de kerstbomen dit jaar. “We zien wel dat de bomen een stukje kleiner zijn dan we gehoopt hadden. Ze zijn ongeveer dertig centimeter kleiner dan normaal gesproken. Hele grote bomen kweken is voor ons wel een uitdaging. We hopen dat het komend jaar een wat natter jaar wordt, dan trekken ze weer iets bij.”

In 1984 hebben de ouders van Gerard  de eerste bomen gepoot op de velden en tien jaar geleden nam hij het bedrijf van ze over. “Ik doe dit naast mijn gewone baan, het is eigenlijk een soort uit de hand gelopen hobby voor mij.  ’S avonds en in het weekend zit ik hier heerlijk tussen de kerstbomen. Nu de piek voorbij is, keert de rust weer weder hier.”

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven