Leersum start met herplanting 25.000 bomen in Lombokbos: ‘We zijn nu bij boompje nummer 1000’

Leersum start met herplanting 25.000 bomen in Lombokbos: ‘We zijn nu bij boompje nummer 1000’

In Leersum is Staatsbosbeheer in het Lombokbos gestart met de herplanting van 25.000 jonge bomen. In juni 2021 werd een deel van dit bos getroffen door een valwind. Daarbij sneuvelden veel bomen. Na de valwind is er veel gebeurd om het Lombokbos te herstellen. Met de herplanting is het laatste onderdeel van de herstelwerkzaamheden begonnen.

Op een kaal stukje grond, met hier en daar nog wat verdwaalde takken krijgen de jonge boompjes een nieuw leven. Ze vervangen de grote bomen die anderhalf jaar omvielen of afknapten tijdens de valwind. Met een machine worden er gaten in de grond gemaakt, met de hand wordt er een nieuw boompje in het gat geplaatst, de aarde eromheen wordt weer dichtgestopt met de voet en dat dan zo’n 25.000 duizend keer. “We zijn nu bij boompje nummer 1000.”

Voorbereiding

“Hier staan de eerste boompjes van de 25.000, dus dat zijn er nogal wat”, zegt boswachter Corien Koreman van Staatsbosbeheer als ze naar de verzamelplek wijst waar alle nieuwe boompjes naast elkaar staan te wachten om in de grond gestopt te worden. “Er is al heel wat werk aan vooraf gegaan en ik ben trots op ons dat het zo snel is gegaan allemaal.”

In totaal zullen er 26 verschillende soorten bomen worden geplant. “Voordat de nieuwe bomen geplant konden worden, moesten we eerst bepalen welke boomsoorten er geplaatst zouden worden en daarna moesten ze besteld worden. We zijn druk bezig geweest met het plantklaar maken van de plantvakken en het verwijderen van ongewenste begroeiing zoals de Japanse duizendknoop en de Amerikaanse eik. Om de jonge bomen te beschermen tegen vraatschade door reeën zijn er rasters geplaatst. Deze blijven staan totdat de bomen en struiken groot genoeg zijn.”

Kosten

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft heel wat geld overgemaakt naar Staatsbosbeheer. “Alle werkzaamheden bij elkaar hebben zeker wel 1 miljoen euro gekost. We zijn heel dankbaar dat zij ons geholpen hebben, anders hadden we dit nooit kunnen doen”, zegt Koreman.

“Je maakt het als boswachter niet dagelijks mee dat er zulke enorme hoeveelheden bomen geplant worden, dat is toch bijzonder. Als ik zie dat er op een dag al duizend bomen de grond in gaan, kan ik daar alleen maar respect voor hebben. Over een aantal jaar hebben we het bosbeeld weer terug, daar kijk ik enorm naar uit.”

Boomplantdag

Op 18 februari organiseert boswachter Corien Koreman een boomplantdag voor de inwoners van Leersum. Daarmee kunnen inwoners een blijvende bijdrage leveren aan het herstel van het Lombokbos. “Het is mooi om deze heftige gebeurtenis gezamenlijk met elkaar af te sluiten. Hopelijk, als ik kijk naar hoe snel de werkzaamheden nu verlopen, kunnen we op die dag ook symbolisch samen met de inwoners van Leersum de laatste boom planten.”

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven