Met invoer ruitervignet wil Heuvelrug onderhoud paardenpaden betalen

Met invoer ruitervignet wil Heuvelrug onderhoud paardenpaden betalen

Gratis paardrijden is voorbij op delen van de Utrechtse Heuvelrug. Sinds 1 januari moeten ruiters namelijk een speciaal vignet hebben. Voor een dagkaart betaal je 7,50 euro en voor een jaarabonnement 60 euro. Met het geld moet onderhoud aan de ruiterpaden worden gepleegd. Nog voor het broedseizoen moeten de eerste herstelwerkzaamheden zijn afgerond, omdat het basisonderhoud al een aantal jaren niet is gedaan. Later dit jaar volgt nog een groot onderhoud aan de 227 kilometer paardenpaden. Kosten: ruim 100.000 euro. Via de verkoop van het vignet moet het geld voor het jaarlijkse basisonderhoud worden opgebracht.

Echt vaart loopt het nog niet. Er zijn tot nu toe 1100 vignetten verkocht. Als straks het hoogseizoen voor de ruitersport begint moeten dat er 3000 zijn, zegt Judith Boekel van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. De stichting coördineert namens alle deelnemende partijen het nieuwe vignet. “We hebben net bordjes geplaatst bij de ingangen van het bos die ruiters wijzen op de verplichting van het vignet. En door middel van steekproeven zullen we dat binnenkort ook gaan controleren.”

Het zijn nog meer extra kosten voor de ruiter en dat terwijl de paardenhobby al niet goedkoop is. Toch is Marjolein van Unen (39), zelf fanatiek ruiter en mede-oprichter van de Stichting Ruiteren en Mennen Utrechtse Heuvelrug wel blij met het verplichte vignet. “Eigenlijk zag je vooral de afgelopen jaren dat de paardenpaden steeds slechter onderhouden werden. En met het geld dat dit vignet oplevert, hopen we dat het basisonderhoud van de paardenpaden echt beter wordt. Daar heb ik wel 60 euro per jaar voor over.”

Marjolein is al enkele jaren betrokken bij de totstandkoming van het vignet. “We hebben als stichting de prijs redelijk laag kunnen houden. Je verkoopt dan meer vignetten en de kans dat mensen illegaal gaan rijden is kleiner. Met de opbrengsten kan het basisonderhoud van de paden vanaf nu gewoon netjes worden bijgehouden. Daarnaast helpen onze vrijwilligers ook mee met de snoeiwerkzaamheden langs de paden.”
In totaal ligt er ruim 227 kilometer aan paardenpaden in het gebied. Verschillende landeigenaren en gemeenten doen mee aan het nieuwe ruitervignet op de Utrechtse Heuvelrug, maar niet allemaal. Zo heeft landgoed Den Treek al jaren een eigen systeem en dat houden ze voorlopig zo. Dus je moet als ruiter nog steeds een beetje opletten of je niet illegaal aan het rijden bent.
Het is dus eigenlijk als bij tv kijken: wil je echt álles kunnen zien dan moet je bij meerdere diensten een abonnement afsluiten. Wil je ook óveral kunnen paardrijden op de Utrechtse Heuvelrug dan moet je nu nog vier verschillende vignetten aanschaffen. Marjolein: “Natuurlijk zou één ruitervignet voor de Heuvelrug het mooiste zijn, maar dat is lastig te regelen. We gaan nu kijken hoe het werkt op regionaal niveau en wellicht sluiten andere lokale landeigenaren dan later aan.”
Met een tractor worden binnenkort de paden weer geëgaliseerd, de jonge boompjes worden gesnoeid en de watergaten opnieuw uitgegraven. Als straks voor veel ruiters het seizoen weer begint, moet het eerste noodzakelijke onderhoud klaar zijn.

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven