Off-road scootmobielroute in Leersum nu ook geschikt voor stelletjes

Off-road scootmobielroute in Leersum nu ook geschikt voor stelletjes

De heide bloeit in augustus op haar mooist. Dat is ook voor Johan (68) en Irene (66) Eggink uit Leersum een reden om de paarsgekleurde velden te bezoeken. Omdat Johan niet meer goed kan lopen is hij daarbij afhankelijk van een scootmobiel. Vorig jaar werd één van de eerste scootmobielroutes van Nederland op het Leersumse veld geopend. Iedereen kan er gratis een scootmobiel lenen en sinds deze week is er een tweede scootmobiel te leen voor partners, zodat stelletjes samen op pad kunnen. “Het is heel leuk om dit samen te doen en als er onderweg iets gebeurt kun je elkaar helpen.”

Johan en Irene rijden achter elkaar aan over bospaadje richting het eerste heideveld. “Hopelijk gaat het snel weer regenen, want de heide heeft het er moeilijk mee” zucht Irene. Ja, vorig jaar was het toch echt veel paarser, maar desondanks blijft er nog van alles te zien op de route. “Moet je die bosrand zien, prachtig!” zegt Johan. Hij overleefde acht jaar geleden ternauwernood een hart- en herseninfarct en moet daardoor een been missen. “Het is eigenlijk een wonder dat hij er nog is” zegt Irene. Ook zij kampt met medische problemen, waardoor lopen momenteel moeilijk is. “En dan is zo’n speciale scootmobiel een uitkomst. En het is heel gezellig om met z’n tweeën de route te rijden.”

Crowdfunding

Volgens Bob Hartog, die de route en de uitleen van de scootmobielen coördineert, bleek er veel vraag naar een tweede scootmobiel. “Oorspronkelijk hadden we bedacht dat een begeleider te voet mee kon lopen, maar er bleek ook vraag vanuit bijvoorbeeld stellen zoals Irene en Johan die de route samen willen rijden. De eerste scootmobiel kregen we vorig jaar cadeau. Voor de tweede scootmobiel hebben we nu een crowdfundingsactie opgezet, want hij moet nog afbetaald worden.”

Onbeperkt

Vanaf volgende week is de route ook met GPS-coördinaten te volgen via de website van de Stichting Onbeperkt Op Pad. Foeke Jan Reitsma is vrijwillig routemaker bij de stichting en zette al tientallen routes uit voor bijvoorbeeld rollators in de provincie Utrecht. De scootmobielroute op het Leersumse veld is volgens hem uniek: “Deze route is bijzonder, omdat hij vrij lang is (10 km) en bijvoorbeeld niet met een gewone rolstoel te rijden is. Dat maakt hem extra uitdagend.” Op een deel van de route zijn houtsnippers gestrooid voor extra grip in het zand. Ook zijn boomwortels zo bewerkt dat de scootmobiel er gemakkelijker overheen kan rijden.

Rupsbanden

De speciale scootmobielen die voor de route gebruikt moeten worden zijn speciaal ontworpen voor offroad-wegen. “Ze hebben meerdere wielen en extra kracht. Met een huis-tuin-en-keuken scootmobiel loop je geheid vast” weet Johan. Hij is sinds het begin van de route ook betrokken bij de vele testritten met verschillende soorten scootmobielen. “Uiteindelijk bleek deze het beste. Maar er was ook een scootmobiel met rupsbanden. Die was ook heel mooi, maar net iets te langzaam.”

Geen wegenwacht

Toch moet je een beetje avontuurlijk ingesteld zijn, want een scootmobielrit door het bos kan behoorlijk hobbelen. Als Johan met zijn achterwiel blijft steken achter een boomwortel schiet Irene te hulp. “Zal ik even duwen?” Een stukje achteruit en kruislings insturen blijkt de oplossing. “Zo, dat is ook weer gelukt! Dit maakt het ook spannend en avontuurlijk” vindt Johan. “Op de Wegenwacht hoef je hier niet te rekenen” grappen ze terwijl ze verder rijden.

Emotionele drempel

Ondanks het avontuurlijke karakter van de route denken Irene en Johan dat iedereen ‘m gemakkelijk kan rijden. Volgens Johan vinden mensen het vaak lastig om toe te geven dat ze een hulpmiddel nodig hebben, maar is dat vooral een ‘emotionele drempel’. “Wij hebben allebei in de zorg gewerkt, dus voor ons is de drempel en de taboe van het rijden op een scootmobiel misschien iets lager. Het is gewoon een modern technisch hulpmiddel en dat betekent niet direct dat je hulpbehoevend bent. Het is gewoon heel mooi dat je nog kan genieten van dit soort natuurgebieden als je slecht ter been bent of helemaal niet kan lopen. En met z’n tweeën is het extra gezellig!”

De scootmobielen zijn gratis te reserveren via de receptie van Molecaten Park Landgoed Ginkelduin in Leersum. Het plan is om in de toekomst nog meer routes uit te zetten die speciaal geschikt gemaakt zijn voor rolstoel- en scootmobielgebruikers.

 

 

 

 

 

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven