Offroad-scootmobielroute is eindelijk open

Offroad-scootmobielroute is eindelijk open

REPORTAGE – De nieuwe scootmobielroute door de bossen rond Leersum is eindelijk open voor publiek. Afgelopen maanden werd de route uitvoerig getest, maar door de valwind van 18 juni j.l. heeft de pilotfase flinke vertraging opgelopen. “Eerst gooide corona roet in het eten en toen de valwind. Maar nu is de route eindelijk open” zegt projectleider Bob Hartog (74). Met een speciale scootmobiel die geschikt is voor offroad-gebruik kan de 10 kilometer lange tocht gereden worden.

Bob Hartog is zelf niet afhankelijk van een rolstoel of scootmobiel, maar is als vrijwilliger bij Stichting Dorpsnetwerk Leersum nauw betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe route. “Ik weet niet meer hoe vaak ik de route de afgelopen jaren al niet heb gereden of gelopen, maar het blijft prachtig. Zeker nu de heide zo mooi bloeit.”

 

 

Met een scootmobiel kom je op bestaande wandelroutes vaak een heel eind, maar er zijn altijd bottlenecks waar je vastloopt. Een steile heuvel of een zandvlakte zijn voor een scootmobiel lastig te trotseren. Deze route is speciaal daarop aangepast. “We hebben boomwortels glad geveild en houtsnippers gestrooid, zodat de hele route nu goed begaanbaar is” zegt Hartog. “Je moet wel een speciale scootmobiel hebben die geschikt is voor offroad-gebruik. Een huis-tuin- en keukenmodel gaat het niet redden.” Voor de mensen die niet beschikken over een scootmobiel of het gewoon eens willen proberen is er één exemplaar te lenen bij het beginpunt van de route op vakantiepark Ginkelduin in Leersum.

Het idee achter de scootmobielroute is dat mensen die zelf geen wandeling meer kunnen maken tóch mee kunnen met vrienden of familie. Maar dan lekker zittend op de scootmobiel. De route is bijna 10 kilometer lang, maar in te korten tot 3 of 6 kilometer. Bob Hartog: “Voor veel mensen is het een enorme drempel om voor het eerst op zo’n ding te stappen. Je wilt natuurlijk zolang mogelijk zelfstandig zijn, maar van iedereen die het heeft geprobeerd hoor ik enthousiaste verhalen.”

 

De offroad-scootmobiel heeft 5 wielen voor extra stabiliteit op de hobbelige paden

 

De speciale scootmobiel is eenvoudig te bedienen. Remmen gaat vrijwel automatisch en ook heuveltjes op zijn geen probleem voor het apparaat. “Hij heeft zelfs handvatverwarming voor in de winter” zegt Bob Hartog trots. We rijden langs bloeiende heidevelden, door het dichte bos, langs vennetjes en zien in de verte de Leersumse plassen. “Pas op hoor! Hier ligt veel stront. Hier grazen koeien om de heide in stand te houden en die laten flinke vlaaien achter en die maken je wielen vies.”

Bob Hartog: Standaard staat ie op standje schildpad en dat is ongeveer 6 kilometer per uur. Een flink wandeltempo.

De route is uitvoerig getest door ervaringsdeskundigen van Scootmobielclub Veenendaal en Dorpsnetwerk Leersum. “We hebben allerlei scootmobielen getest, zelfs één met rupsbanden, maar uiteindelijk is dit model het meest geschikt bevonden. Met 5 wielen voor extra stabiliteit en genoeg power om ook een heuveltje op te komen. Standaard staat ie op standje schildpad en dat is ongeveer 6 kilometer per uur. Je moet dan als medewandelaar flink doorstappen hoor.”

Bob Hartog groeide zelf op aan de kust bij Heiloo. Toen zijn 80-jarige moeder in 2004 niet meer makkelijk haar wekelijkse duinwandeling in Egmond aan Zee kon maken kocht hij voor haar een Jutter: een speciale rolstoel met dikke banden. “Ze kon eindelijk weer uitwaaien. Wij trokken en duwden haar door de zandduinen. Ik zag haar zó genieten. Dat is voor mij de reden dat ik me hiervoor ben blijven inzetten.” Zelf zou Bob Hartog het liefst weer terug gaan naar de kust, maar zijn vrouw houdt hem hier. “Ze vindt dat het daar te hard waait. Maar hier kan het ook hard waaien.” De scootmobielroute was lange tijd niet toegankelijk vanwege de enorme schade door de valwind. Overal langs de route zie je nog de sporen: de omgewaaide bomen zijn niet te tellen.

 

De route is 10 kilometer lang en voert langs heidevelden, bos en vennetjes op het Leersumse veld

Op dit moment is er één scootmobiel beschikbaar. Bij de receptie van vakantiepark Ginkelduin kan deze gratis geleend worden. De routebeschrijving en een mapje met informatie en wetenswaardigheden onderweg gaan mee in het mandje voorop. “We raden mensen wel aan om iemand mee te nemen. Het belangrijkste is om goed te kijken en je snelheid aan te passen aan het terrein en het weer, zodat je niet vast komt te zitten. Als dat toch gebeurt kun je ons bellen en komen we je helpen. Maar dat is nog niet voorgekomen hoor.” De route is wel vrij avontuurlijk te noemen door de vele boomwortels en heuveltjes. “Maar dat maakt het ook zo leuk. Het schudt wel een beetje, dus je moet geen hernia hebben.”

Parkmanager Dariëlle van Bemmel van Molecaten Park Landgoed Ginkelduin verzorgt de uitleen en onderhoud van de scootmobiel. “Laatst was er iemand die de scootmobiel wilde lenen voor een ritje naar de Albert Heijn. Toen heb ik gezegd dat dat niet de bedoeling was. Het is echt voor mensen die de scootmobielroute willen gaan rijden.”

De officiële opening van de route volgt later deze maand. “Ik wilde eigenlijk Lucille Werner vragen om de route te openen” zegt  Bob Hartog. “We willen daarna dan ook kijken of we de route met paaltjes kunnen bewegwijzeren. Nu moet je steeds op een routekaart kijken en dat is nog weleens onhandig. Dus we kijken eerst even hoe het gaat lopen en blijven de route aanpassen. Als het een succes wordt willen we in de toekomst ook meer scootmobielen ter beschikking stellen.

De scootmobiel kan gratis gereserveerd worden via Molecaten Park Landgoed Ginkelduin via telefoonnummer 0343-489 999

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven