Sanering van megadrugslab bij Overberg na twee jaar van start, omvang nu echt zichtbaar

Sanering van megadrugslab bij Overberg na twee jaar van start, omvang nu echt zichtbaar

De sanering van het grootste drugslab van Midden Nederland is begonnen. Het voormalige xtc-lab in Overberg is in maart 2020 door de politie opgerold. Bij de productie van de drugs zijn duizenden liters chemisch afval geloosd in de vijvers en sloten van een grote siertuin achter een woning aan de Spoorlaan. Die werden gebruikt om miljoenen xtc-pillen te maken. Verscholen tussen het struikgewas was het drugslab deels ingegraven in de grond en daardoor bleef het lang onopgemerkt. Nu het terrein is opgeruimd zie je pas hoe groot het gebied is dat gesaneerd moet worden.

In juni vorig jaar namen we een kijkje op het vervuilde terrein met de politie. De oppervlakkige vervuiling is eerder al opgeruimd, maar nu gaat ook de sanering van de opstal en de diepere grondlagen beginnen.

Sjaak Vreeken is kraanmachist bij bodemsaneringsbedrijf Sarpi Veolia. Sinds begin deze week is hij met zijn graafmachine op het terrein bezig om de daadwerkelijke sanering voor te bereiden. “De hele tuin is enorm verwilderd, dus alle struiken en bomen zijn eerst verwijderd. Er lag nog ontzettend veel afval in de tuin zoals plastic, brandblussers, containers en stroomkabels. Maar we hebben ook oude brommers en verroeste fietsen gevonden, het was echt een enorme troep.”

Volgens Sjaak moet het ooit een prachtige tuin geweest zijn. “In de grond vonden we waterpompen voor de waterval bij de vijver en overal was elektriciteit aangelegd voor verlichting.” Een romantische tweepersoons schommelbank is de stille getuige van wat zich hier allemaal heeft afgespeeld. Als kraanmachinist is Sjaak door het hele land dagelijks bezig met bodemsaneringen zoals bij vervuilde fabrieksterreinen, maar hij ziet ook steeds vaker voormalige drugslabs vanuit zijn cabine. “Vind je dit een groot lab? Ik zie ze helaas nog wel groter.” Nu alle begroeiing is weggehaald valt inderdaad eigenlijk pas op hoe groot het terrein is dat gesaneerd moet worden. De ingewikkelde en langdurige procedures om de aansprakelijkheid vast te stellen hebben veel tijd gekost en daarom kan nu pas met de daadwerkelijke sanering begonnen worden.

Er is inmiddels een pontonbrug aangelegd voor de zware graafmachines en vrachtwagens die de sanering de komende tijd gaan uitvoeren. Ook komt er een waterzuiveringsinstallatie op het terrein om direct ter plekke het grondwater te reinigen. Volgende week begint de daadwerkelijke sanering. Eerst zal er zeker een halve meter grond afgegraven worden. Milieu-experts zullen daarna metingen doen en kijken of er ook nog in diepere grondlagen vervuiling zit. De hele sanering gaat maanden duren. De kosten zijn ruim 1 miljoen euro.z

Steeds vaker worden dit soort drugslabs opgerold door actieve campagnes van politie en overheden om ondermijning tegen te gaan. Met name het landelijke buitengebied waar weinig mensen wonen zijn gewilde vestigingsplaatsen voor criminele activiteiten. Door burgers alert te maken op verdachte situaties hopen overheden en de politie meer drugslabs te kunnen oprollen. Zo is er vandaag nog een drugslab ontdekt in Woerden.

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven