Tars (74) uit Leersum opent pop-up store voor treinverzameling

Tars (74) uit Leersum opent pop-up store voor treinverzameling

In een eigen pop-up store verkoopt Tars Bennis (74) sinds deze week bijna zijn hele treinenverzameling. Vijftig jaar lang spaarde de Leersummer alles wat met treinen te maken had: van conducteurshemden tot serviesgoed en van zijn complete modelspoorbaan tot de volledige dvd-serie van Rail Away. Zijn vrouw Hanny (72) helpt mee met de uitverkoop van zijn levenswerk: “Hij vindt het heel moeilijk, maar het kon niet anders.”

“Goedemiddag meneer, kijkt u rustig even rond en als u vragen hebt hoor ik het wel hé?” Als een volleerd verkoper loopt Tars door zijn eigen tijdelijke winkel. En die zit midden tussen de grote ketens in het ooit zo gewilde winkelcentrum Belcour in Zeist. “Ik heb wel even flink moeten onderhandelen over de huurprijs, maar nu kan ik hier tot 2 april mijn verzameling verkopen.”

Tars Bennis is de afgelopen tijd ernstig ziek geweest en daarom heeft dit afscheid van zijn verzameling ook een verdrietige kant. “Ik word ouder en ben ernstig ziek geweest. Het gaat nu beter, maar ik moet er nog wel even tegenaan. Ik hoop nu andere mensen blij te maken met mijn verzameling en mijn kennis te delen. Hier ligt mijn complete levenswerk.”

De pop-up store in Zeist

Honderden boeken over treinen en spoorbanen staan geseald uitgestald op tafels. “Ze zijn allemaal maar één keer gelezen, dus zo goed als nieuw.” En gaat echt alles weg? “Ja, vrijwel alles. Ik bewaar alleen één boek over de spoorwegen in 1839 vanwege de mooie foto’s.”

Zijn vrouw Hanny zit een beetje verstopt achter de modelspoorbaan, maar zij is de stille kracht achter deze uit de hand gelopen hobby. Jarenlang ging ze samen met haar man op treinreizen door heel Europa en stonden ze op de vele modelspoorbeurzen door het hele land. “Ik hou wel van treinen, maar het beheerst niet mijn leven. En het beheerste zijn leven wel. Hij heeft echt wel een klap gekregen van die ziekte, maar hij houdt zich sterk. Het is allemaal echt teveel en te zwaar geworden. Gezondheid is nu even belangrijker, dus daarom moeten we echt minimaliseren.”

Hanny wilde nooit een vrouw zijn die haar man zijn hobby ontnam. Daarom reden er in hun huis in Leersum ook treinen op de slaapkamer, door de woonkamer en over de keukenkastjes. “Het was zijn leven en het maakte hem gelukkig. En beter een hobby dan in de kroeg zitten toch?”

Tars bij zijn modelspoorbaan

Ondanks dat de winkel helemaal vol staat is dit nog lang niet alles, zegt Hanny. “In ons huis in Leersum staat ook nog wat, maar netjes in dozen hoor. En hij heeft ook nog ergens een container vol treinspullen. Maar het werd echt teveel.”

De vertrekstaten en spoorkaarten lopen al erg hard en ook de modeltreinen gaan als broodjes over de toonbank. Tars werkte 40 jaar als krantenverkoper bij Wegener en weet dus heel goed hoe hij iets aan de man brengt. “Dit is echt het pronkstuk: een houten model van de Deutsche Bundesbahn, de Baureihe 103. Kost 595 euro, maar dan heb je ook wat hè? Een echte beauty.”

Alle spullen zijn met twee vrachtwagens met hydraulische liften aangevoerd. Volgens Tars was een eigen pop-up store de beste optie.- Hij vond die in Zeist in het ooit zo gewilde winkelcentrum Belcour. “Hier in dit winkelcentrum staan er nu toch heel veel panden leeg.” Nu staat hij elke dag van 12 tot 17 uur in zijn eigen zaak, vaak samen met Hanny. “We zijn nog maar net begonnen, maar de reacties zijn enthousiast. Ik verwacht vooral dat het in het weekend druk gaat worden.”

Tars weet nog niet precies hoe het leven er zonder verzameling en modelspoorbaan uit gaat zien. “Dat is ook het avontuur. Ik weet het niet. Misschien beland ik in het gevreesde zwarte gat, maar ik ga in ieder geval geen geraniums kopen.”

Hanny heeft gelukkig al een plan om dat gevreesde zwarte gat te voorkomen: “We nemen twee klapstoeltjes mee en gaan lekker langs de spoorbaan zitten en treinen kijken. Daar wordt hij helemaal happy van.”

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven