Tiny house voor jongeren in Wijk

Tiny house voor jongeren in Wijk

Een betaalbaar, spiksplinternieuw eigen huisje voor iemand onder de 30, waar vind je dat nog? Misschien binnenkort wel in Wijk bij Duurstede. Een ondernemersfamilie uit de stad bedacht een plan om met het geld van een erfenis de woningnood op korte termijn al een klein beetje te verminderen. “Mijn opa heeft dit niet meer mogen meemaken, maar ik denk dat hij erg trots zou zijn geweest.”

Femke Muis (24) uit Wijk bij Duurstede bedacht samen met haar vader en broers een plan voor meer woningen voor haar leeftijdsgenoten. Het idee: een goedkope, complete woning die in drie weken gebouwd kan worden en overal kan worden neergezet. Tegen de kostprijs wil Femke de mobiele tiny houses verhuren aan jonge mensen tussen de 18 en de 30 jaar. Op moment staat er al een showmodel in de berm bij het tankstation langs de drukke N229 bij Cothen, zodat mensen aan het idee kunnen wennen.”

We zijn nu in gesprek met de gemeente om een geschikte plek te vinden in de gemeente Wijk bij Duurstede om ze daar neer te zetten. Bijvoorbeeld op een plek waar gebouwd gaat worden, maar die nu nog leeg staat. Je zet de huisjes neer en kan ze ook vrij makkelijk weer verplaatsen. Je zou het een tiny house community kunnen noemen.”

Het plan ontstond aan de keukentafel nadat Jan Muis, de opa van Femke dus, overleed in maart 2020. Hij was jarenlang raadslid, wethouder en locoburgemeester in Odijk. “Mijn opa was altijd een groot voorvechter van sociale huurwoningen. Hij wilde geld achterlaten voor zijn kinderen en kleinkinderen, zodat ze ooit zelfstandig makkelijker een huisje kunnen kopen. Maar op dit moment hebben ik en mijn broers het geld niet direct nodig, dus toen bedachten we dit plan om iets terug te kunnen doen voor de gemeenschap.”

Elk weekend geven Femke en haar vader rondleidingen door het voorbeeldhuisje langs de provinciale weg. De huisjes moeten straks tegen kostprijs en zonder winstoogmerk verhuurt worden aan jongeren tot 30 jaar uit de gemeente Wijk bij Duurstede. “De huurprijs zal straks tussen de 600-700 euro liggen.”

Al ruim tweehonderd geïnteresseerden meldden zich voor de rondleidingen in het weekend. Zo ook Benthe de Wit (21) die nu nog thuis woont. “Ik wil heel graag iets voor mezelf, maar dat is heel moeilijk te vinden. Een studentenhuis zie ik niet echt zitten. Ik ben daar één keer gaan kijken, maar overal stonden blikken bier op tafel en de tomatensaus zat aan de muur geplakt. Niks voor mij. Maar een gewoon huurhuisje is mij alleen veel te duur of er zijn enorme wachtlijsten voor sociale huurwoningen. Dus dit zou voor mij een ideale, tijdelijke oplossing kunnen zijn.”

Benthe woont nu nog thuis bij haar vader en ze studeert pedagogiek in Nijmegen. “We zijn een samengesteld gezin, dus we zijn met zijn vijven in dit huis. Ik heb echt behoefte aan iets voor mezelf, net als mijn zus van 23, maar ook die kan niks vinden.”

De kleine kamer van Benthe is nu de enige echt eigen plek die ze heeft. “Mijn studieboeken liggen onder mijn bed opgeslagen en ik heb geen ruimte voor een bureau dus ik studeer altijd op mijn bed. Ook ben ik vaak bij mijn schoonouders in Vianen, maar die wil je natuurlijk ook niet altijd tot last zijn.” Ze wil na haar studie nog de verkorte PABO doen en dan het liefst als juf aan de slag bij haar oude basisschool De Wegwijzer in Wijk bij Duurstede. “En dan wil ik zelf een wasje kunnen doen en zelf bepalen wat ik eet en hoe laat ik naar bed ga. Ik ken veel mensen die al richting de 30 gaan en nog noodgedwongen bij hun ouders wonen.”

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven