UNESCO-Werelderfgoed klinkt als muziek in de oren

UNESCO-Werelderfgoed klinkt als muziek in de oren

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is komend weekend te beluisteren. Ja, je hoort het goed. Harpiste Beate Loonstra heeft De Nieuwe Hollandse Waterlinie op muziek gezet. Komend weekend speelt Beate met haar harp haar nieuwe programma ‘De Linie’ .

Lockdown

Het begon allemaal tijdens de lockdown. Beate Loonstra besloot langs de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie te wandelen. Die sinds kort benoemd zijn tot UNESCO-Werelderfgoed. Die inspireerde haar toen zo, dat ze de forten op harpmuziek is gaan zetten. “De forten zijn rustig en kabbelend enerzijds, en groots en dramatisch anderzijds. Het gevoel dat ik bij de forten had heb ik naar harp vertaald”, zegt Loonstra.

Inspiratie

Beate heeft verschillende elementen van de forten in haar muziek verwerkt. De stroom van het water, een flinke storm of bijvoorbeeld de vleermuizen die wonen in de forten. Naast geluiden heeft ze ook gekeken naar de verhalen. Bij elk lied heeft ze een toepassend verhaal gekozen dat bij de forten hoort. Zo heeft ze een gemaakt lied dat gaat over de wachter.  “Ik heb een lied geschreven dat ‘de wachter’ heet. De wachter zat in het fort altijd te wachten op iets waarvan hij hoopte dat het niet zou komen, namelijk de vijand. Dat hoor je terug in de muziek.”

Bij een harp denk je misschien aan een instrument met zachte klanken, maar Beate toont in haar muziek ook veel pit. Zo beginnen de stukken soms rustig, maar als het storm is zorgt ze met haar slagstok voor grootse en stormachtige klanken. “Soms denk je dat alles goed gaat en het rustig is, maar eigenlijk borrelt er iets onder de oppervlakte. Bij een verdedigingslinie kon alles zomaar omslaan.”

Première 

Vrijdag 13 augustus is de première van ‘De Linie – Tussen Storm en Stilte’ op Fort Vechten, in het Waterliniemuseum in Bunnik. Het museum is daarvoor eenmalig speciaal geopend in de avonduren. Later dit weekend zullen er nog meer optredens volgen bij Fort bij Vechten en in Nieuwegein en Maarssen.

Ga voor meer informatie naar: www.beateloonstra.nl

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven