Utrechtvaarten van Krommerijnder afgelast: ‘We willen het risico niet nemen dat we niet terug kunnen varen’

Utrechtvaarten van Krommerijnder afgelast: ‘We willen het risico niet nemen dat we niet terug kunnen varen’

De Utrechtvaarten van de Krommerijnder die volgende week gepland stonden kunnen niet doorgaan door de aanhoudende droogte. De replica van de historische schuit kan nog wel in Utrecht komen, maar Stichting Krommerijnder maakt zich zorgen over de terugvaart door het lage water en de opkomende begroeiing.

“Zoals het er nu uit ziet kan het zijn dat de boot niet terug naar Wijk bij Duurstede kan varen. Doordat er nauwelijks stroming is zien we een enorme toename planten langs en in het water, waar we straks met de schuit niet meer langs kunnen. We willen het risico niet nemen om niet meer terug te kunnen komen” zegt Arie Kauffman, voorzitter van stichting de Krommerijnder.

Utrechtvaarten

Op maandag zou de schuit eigenlijk vertrekken van Wijk bij Duurstede naar theehuis Rhijnauwen. Vanaf daar waren er meerdere vaarten over de Oude Gracht gepland. Kauffman vindt het erg jammer dat de Utrechtvaarten niet door kunnen gaan. “Voor ons zijn de Utrechtvaarten toch altijd extra bijzonder, omdat de schuit dan een week op pad is. Er was ook veel belangstelling voor, zonde om al die mensen af te moeten zeggen.”

Vorige week moesten er ook al een aantal vaarten gecanceld worden, omdat het water in de Krommerijn te laag stond dat de Krommerijnder de ligplaats niet uit kon komen. Door een waterpomp van Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden plaatste in kon de schuit toch de standplaats weer uitkomen en vaarten tussen Wijk bij Duurstede en Cothen voortzetten.

Lees ook: Krommerijnder kan weer varen, waterstand hoog genoeg dankzij extra pomp

Inmiddels is het water weer zover gezakt dat de Krommerijnder niet meer in het balkengat ligt, de oorspronkelijke ligplaats van de schuit. “We hadden er net een vaart opzitten toen we er bij terugkomst achter kwamen dat het water te ver gezakt was om nog weer terug de ligplaats in te kunnen. We hebben de schuit daarom nu bij de opstapplaats liggen, dat is de reden dat we nog wel vaarten kunnen verzorgen tussen Wijk bij Duurstede en Cothen. Anders hadden we die ook allemaal moeten cancelen”, zegt Kauffman.

Ligplaats onbereikbaar

De noodpomp die geplaatst is door het waterschap pompt nog wel, maar Kauffman merkt dat het water alsnog laag blijft. “Het is zo warm dat het water niet veel hoger wordt door de pomp. We kunnen in ieder geval niet risicoloos meer de ligplaats invaren. Er gaat nu denk ik ook veel water uit de Krommerijn naar het land toe, met deze droogte hebben de agrariërs het ook hard nodig.”

Voor nu kan er in ieder geval nog gevaren worden naar Cothen en weer terug. “We gaan net zolang door als het kan. We bekijken het per dag, maar het is nog even de vraag hoe lang dat zal zijn.”

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven