Verlamd geraakte militair rolt 555 kilometer om oefening alsnog te volbrengen: ‘Ongeluk omdraaien naar iets positiefs’

Verlamd geraakte militair rolt 555 kilometer om oefening alsnog te volbrengen: ‘Ongeluk omdraaien naar iets positiefs’

Het is bijna 25 jaar geleden dat Sebastiaan van Nieuwehuizen uit Doorn als jonge beroepsmilitair verlamd raakte door een ongeluk in het Duitse dorpje Gütergluck. Omdat hij de oefening die hij destijds deed nooit heeft kunnen afmaken, wil hij na al die jaren terug naar de traumatische plek en vanaf daar in zijn rolstoel terug rollen naar Nederland. In totaal gaat hij zo’n 555 kilometer afleggen in acht dagen tijd.

Geëlektrocuteerd 

Sebastiaan was als 18-jarige militair de chauffeur van een tank, de Leopard 1 PRTL. Na een oefening in Polen reisde hij met anderen met de trein terug naar Nederland. Tijdens een stop in Duitsland klom hij op de tank die op de trein stond om er iets uit te pakken en kwam toen in aanraking met een elektriciteitskabel boven de treinrails. Hij werd geëlektrocuteerd, de stroomschok sloeg in zijn hoofd en kwam er bij zijn onderbenen uit. Hij hield er een incomplete laesie aan over en zit daarom in een rolstoel.

Foto: De tank die Sebastiaan bestuurde

Door het ongeluk stopte zijn oefening abrupt op 19 april 1997. “Nu 25 jaar na dato wil ik mijn oefening afmaken. Voor mijn gevoel is die daar in Gütergluck gestopt. Om de reis vanaf daar naar Nederland alsnog af te maken, is voor mij van grote symbolische waarde. Dat ik na maanden van revalideren en sporten nu zo sterk ben dat ik dat weer kan. Die vechtlust die ik als militair had, die ik tijdens mijn revalidatie had, komt nu tot uiting dat ik de oefening af wil maken.”

Naast dat het voor hem een symbolische manier is om zijn trauma af te sluiten, wil hij met zijn reis ook geld inzamelen voor KNGF Geleidehonden. “Zij leiden honden op tot buddy’s voor mensen met PTSS. Veteranen met PTSS hebben veel steun aan zo’n hond. Ze kunnen ze wakker maken uit een nachtmerrie en helpen om weer naar buiten te durven. Wij wonen op het terrein van het Nederlandse Veteranen Instituut en hebben gezien hoeveel zo’n hond voor onze buren kan betekenen.”

Start op plek van het ongeluk

Op 16 april gaat hij starten. De route begint op de plek van het ongeluk. Zijn vriendin Joyce van Assen coördineert de hele reis. “Ik heb een draaiboek gemaakt. Daarin staat welke routes we nemen, waar we zullen slapen en hoe de reis verder verloopt.” Ze gaan in totaal met zes personen op pad. Er gaan twee fysio’s mee, twee fietsers die naast Sebastiaan zullen fietsen en zijn vriendin Joyce regelt tijdens de rit het eten.

Sebastiaan rolt zo’n 70 tot 80 kilometer per dag. Tijdens de reis zullen ze ook vier keer slapen op militaire kazernes in Duitsland. Er is bewust voor deze slaapplekken gekozen, vertelt Joyce. “Dat we daar mogen slapen is extra bijzonder, op die manier heb je ook nog het militaire aspect erbij. Bij de kazernes reageerden ze allemaal erg enthousiast. Bij veel mensen is zijn ongeluk ook bekend.”

Foto: Sebastiaan met zijn vriend Joyce

Charged for Life

De naam van zijn actie is ‘Charged For Life’. “Ik heb deze naam bedacht, omdat ik letterlijk opgeladen (geëlektrocuteerd) ben voor het leven. Het is een zwarte knipoog naar het trauma.” Ondanks zijn beperkingen heeft het zijn leven een boost gegeven. “Het heeft gemaakt wie ik nu ben en hoe ik in het leven sta. Ik wil het graag omdraaien naar iets positiefs.”

Zijn familie en vrienden zijn heel trots dat hij dit gaat doen. Zijn vriendin Joyce vindt het wel een beetje spannend. “Het is ontzettend stoer dat hij dit wil doen, maar het is niet niks. Op het moment dat je zoiets is overkomen heb je de keuze om twee dingen te doen, in een hoekje zitten en jezelf zielig vinden of je haalt alles eruit wat erin zit. Dat is wat hij heeft gedaan. Hij is niet beperkt als je hem ziet.” Maar of het hem gaat lukken is voor haar geen vraag. “Hij gaat het redden dat weet ik 100 procent zeker. Al is dat maar door eigenwijsheid of koppigheid. Hij gaat er alles aan doen.”

Met deze actie hoopt Sebastiaan 18.000 euro op te halen. Dat is het bedrag dat nodig is om één buddyhond op te leiden.

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven