Corona

Donderdag was er weer een persconferentie in verband met de coronacrisis. Er komen vooralsnog geen nieuwe maatregelen.

Voor de horeca geldt wel dat de gasten hun naam en contactgegevens in alle gevallen moeten achterlaten. En als een horecagelegenheid een besmetting heeft gehad, kan deze 14 dagen op slot gaan. Dat is ook van toepassing voor pretparken, musea en andere toeristische centra, zo leerde de coronapersconferentie.

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge sluiten niet uit dat er nieuwe maatregelen volgen als de situatie verslechtert. De bewindslieden roepen ons op de richtlijnen in acht te nemen en niet te verslappen.…

Corona steekt de kop weer op. In onze regio is het niet verontrustend, maar het blijft oppassen geblazen.

Afgelopen week zijn er 2.588 nieuwe personen gemeld die positief getest zijn op het virus, aldus RIVM. Dat is bijna het dubbele van de week daarvoor. Over heel Nederland werden 44 patiënten in het ziekenhuis opgenomen, ook twee keer zoveel als vorige week. Het aantal sterfgevallen nam juist af: deze week 19, vorige week 22.

In de gemeente Utrechtse Heuvelrug waren er volgens het RIVM de afgelopen week negen Covid 19-meldingen. Wijk bij Duurstede noteerde maar één nieuwe besmetting. Bij de getallen moeten we bedenken dat er veel meer testen worden uitgevoerd dan voorheen. Dat maakt dat het aantal besmettingen geflatteerd is.…

Corona lijkt de kop weer op te steken. Ook in onze gemeenten is er een lichte stijging waarneembaar.

In de periode van 15 tot en met 28 juli noteerde Utrechtse Heuvelrug vier nieuwe besmettingen. RIVM meldt dat er in deze twee weken geen ziekenhuisopname bekend is en ook geen nieuwe sterfgevallen. Wijk bij Duurstede kreeg er drie nieuwe Covid19-gevallen bij. Ook hier waren er geen ziekenhuisopnamen en overlijdens als gevolg van het virus.

Afgelopen week werden in ons land 1.329 nieuwe personen gemeld die positief getest zijn op corona, meldt het RIVM op zijn site. Dat is een toename van 342 in vergelijking met de cijfers van de week daarvoor.…

Diverse instanties waarschuwen voor verslapping van de coronamaatregelen. In sommige plaatsen in ons land zijn nieuwe besmettingshaarden vastgesteld. Peter de Oudsten, voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht, waarschuwt voor een tweede golf.

De waarnemend burgemeester van Utrecht sprak via een videoboodschap zijn bezorgdheid uit. Verreweg de meeste mensen houden zich keurig aan de richtlijnen, maar er zijn helaas ook groepen die alle waarschuwingen aan de laars lappen.

‘Was uw handen, houdt anderhalve meter afstand en vermijd drukke plekken’, zegt Den Oudsten. Eerder al riepen de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam op tot strengere maatregelen. Wellicht is een mondkapjesplicht toch niet zo’n gek idee.…

In onze regio waren er de afgelopen week geen nieuwe ziekenhuisopnamen of sterfgevallen. Het landelijke beeld is minder gunstig, corona steekt de kop weer op.

Deze week is het kermis in Wijk bij Duurstede. Onze redacteur ving dinsdag op een terrasje in Wijk bij Duurstede het volgende gesprek op: ‘Het is zoiets als een alpinist die een actieve vulkaan beklimt, daar komen problemen van’. De mijnheer keek uit op de opbouw van de kermisattracties op de Markt in Wijk.

Zijn zorg in begrijpelijk, we kennen de voorbeelden van de lokale uitbraken in Hillegom en Goes. We zagen de beelden van de kermis in Tilburg.

En toch hoeft het helemaal niet zo te lopen. Als we ons met elkaar goed aan de regels houden, kan de kermis een leuk evenement blijken zonder vervelende nasleep.…

België maakt zich ernstig zorgen over een tweede coronagolf. Ook andere landen in West-Europa vrezen een nieuwe Covid19-piek.

In België neemt het aantal ziektegevallen weer flink toe. Gemiddeld waren er zo’n 90 ziektegevallen per dag, dat steeg inmiddels richting 150 dagelijkse meldingen. Onze zuiderburen nemen vooralsnog geen extra maatregelen, maar gaan wel strenger controleren. In Duitsland is er een toenemend aantal lokale en regionale uitbraken.

Bij ons lijkt het nog rustig. Toch menen deskundigen dat een nieuwe piek niet kan uitblijven. Ook omdat we ons steeds minder lijken aan te trekken van de richtlijnen. De 1,5 meter bijvoorbeeld, maar ook de mondkapjesplicht.…

Afgelopen week spraken wethouders Chantal Broekhuis en Hans Waaldijk online met jongeren uit de gemeente. De wethouders waren benieuwd naar het effect van de coronasituatie op het leven van jonge mensen.

Florianne, Koen, Vera, Stephan, Coen, Daan, Marja, Bram en Anouk vertelden over het effect van de coronamaatregelen op school, thuis en met familie en vrienden en welke ideeën ze hebben voor de toekomst.

Naast het gesprek met de wethouders van Utrechtse Heuvelrug deelden jongeren ook hun ervaringen en ideeën via een online enquête. De uitkomst van het gesprek en de enquête wordt verstuurd naar premier Mark Rutte.…

De coronadatabase van het RIVM kennen we inmiddels wel. De regionale GGD Utrecht start een vergelijkbaar initiatief.

De GGDrU maakte een dashboard met de gegevens over de coronasituatie. Zoals het bezoek aan de teststraten en het aantal besmettingen. Ook toont de site hoeveel ziekenhuisopnames er zijn en de bezetting van de bedden op Intensive Care.

De Utrechtse GGD maakte nog meer dashboards. Met bijvoorbeeld cijfers over het aantal inwoners, pesten en vaccinaties. Te vinden op www.ggdru.nl

Door de coronarichtlijnen is het vieren van een bruiloft lastig. Dat is terug te zien in het aantal voltrokken huwelijken.

Het aantal huwelijkssluitingen was in de weken na invoering van coronamaatregelen duidelijk lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Op mooie datums, zoals 20-4-2020 vonden nog relatief veel huwelijken plaats. In februari, maar dat was nog voor de coronapandemie in ons land, was er juist een record aan huwelijkssluitingen. Vooral op vrijdagen en zaterdagen trouwden minder stellen.

Het aantal geregistreerde partnerschappen nam minder af, vermoedelijk omdat dit minder vaak met recepties en bruiloften gepaard gaat.…

Over drie weken moet iedereen die met de bus, tram of trein reist een mondkapje op. Drogisterijen Kruidvat, Etos en Trekpleister en winkelketen Hema speelden meteen in op deze behoefte door mondkapjes te verkopen.

De consument is door de komst van Covid-19 kritischer geworden. Een lokale ondernemer ligt op social media onder vuur, omdat deze er volgens sommigen woekerprijzen op nahoudt.

De afgelopen periode was er vooral saamhorigheid en steun voor lokale bedrijven. Deze trend lijkt met de verplichting van mondkapjes doorbroken.…


Current track

Title

Artist

Background