Regio

Zaterdag steken burgers, bedrijven en gemeenten gezamenlijk de handen uit de mouwen om de omgeving op te ruimen. Dit doen zij tijdens World Cleanup Day. Ook in onze omgeving zijn er tal van acties.

Het doel? Het opruimen van zoveel mogelijk zwerfvuil. En vooral ook het krijgen van waardevolle informatie over het soort afval dat op straat en in het milieu ligt. Dat inzicht is onmisbaar bij het vinden van structurele oplossingen. Overigens: schoonmaken en schoonhouden doe je niet één keer per jaar, dat hoor je elke dag te doen.

Regio90 besteedde jongstleden dinsdag uitgebreid aandacht aan de schoonmaak. Presentator Hetty Thijssen sprak met actieve ‘cleaners’ uit zowel Wijk als Utrechtse Heuvelrug.…

Toegegeven, het klinkt als een mission impossible. De 22-jarige Simone Boukens denkt dat het mogelijk is om veel te bouwen mét natuurbehoud.

In de komende 20 jaar komen er zo’n 145.000 woningen bij om de bevolkingsgroei in onze provincie op te vangen. Hoe doen we dit op zo’n manier dat de natuur behouden blijft? De oplossing? Parkinclusief ontwikkelen. Tenminste, dat zegt studente Sabine Boukens. Zij deed voor de provincie Utrecht een onderzoek naar dit gloednieuwe concept.

‘Parkinclusief ontwikkelen betekent dat je een gebied of woonwijk vermengt met het landschap waarin je bouwt’, zegt Boukens. Oude bomen bijvoorbeeld hak je niet zomaar om als je gaat bouwen, is haar visie. Ze kreeg een 9 voor de studie en studeerde daarmee cum laude af.…

De provincie Utrecht ziet graag dat gemeenten zich aansluiten bij Stichting Meld Misdaad Anoniem (M.). De provincie neemt daarom de aansluitkosten voor haar rekening.

Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijk landelijk meldpunt waar we anoniem situaties van ernstige criminaliteit en misdaad kunnen melden. Jaarlijks verwerkt M. ongeveer 17.000 anonieme meldingen, uiteenlopend van geweld, drugshandel, diefstal tot aan fraude en milieucriminaliteit.

De Ronde Venen sloot zich als eerste gemeente in onze provincie aan bij het meldpunt. Als Utrechtse gemeenten zich bij Meld Misdaad Anoniem aansluiten, krijgen ze de beschikking over nieuwe informatiebronnen. Daarmee wordt het criminelen een stuk lastiger gemaakt.…

Begin dit jaar overleed de bekende voetbalarbiter Guus Marees aan de gevolgen van kanker. Collega-arbiters uit de regio organiseren op dinsdag 29 september de Marees Memorial.

De scheidsrechters willen met de wedstrijd Marees eren, maar tevens een mooi bedrag ophalen voor bestrijding van de ernstige ziekte. Tal van bekende scheidsrechters uit de regio spelen mee. Zoals Alex Bos, die in de eerste divisie fluit. Uit Wijk bij Duurstede is Joop van Ditmarsch van de partij, hij vlagt op hoog amateurniveau.

Het duel staat onder leiding van Sandra Klein Lenderink, de partner van Guus Marees. Oud-topscheidsrechter Roelof Luinge verricht de aftrap. De wedstrijd wordt gespeeld op het terrein van Elinkwijk in Utrecht.…

Corona of niet, de huizenprijzen blijven maar stijgen. In de maand juli lag de gemiddelde prijs voor een koopwoning zo’n 7,4 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

De prijsstijging volgt het beeld van de afgelopen maanden, zo rond de 7,5 procent meerwaarde dan vorig jaar. Gemiddeld kost een huis op dit moment 337.000 euro. Daarmee betaalt een koper 50 procent meer dan zeven jaar geleden, toen de huizenmarkt een dieptepunt bereikte.

Ook het aantal transacties blijft stijgen. In de eerste zeven maanden van dit jaar registreerde het Kadaster zeven procent meer verkopen dan een jaar eerder. Tot nu toe kregen dit jaar 130.000 woningen een andere eigenaar. In onze regio zijn woningen onder 4 ton zeer schaars.…

Het aantal werkloosheidsuitkeringen in Midden-Nederland was in de maand juli ongeveer gelijk aan die van een maand eerder. Het UWV rapporteert een stijging van 0,4 procent.

Eind juli 2020 verstrekte UWV in totaal 13.975 WW-uitkeringen in de arbeidsmarktregio Midden-Utrecht. Een groei van 55 WW-uitkeringen vergeleken met juni. Na zeer sterke stijgingen in de voorgaande maanden, was er in de verslagregio dus sprake van een stabilisering.

UWV schrijft dat de arbeidsmarkt sinds de Covid19-uitbraak drastisch is veranderd. Ondanks de crisis zijn er nog steeds beroepen met moeilijk vervulbare vacatures, al zijn het er wel minder dan een jaar geleden. In de sectoren zorg, onderwijs en bouw is men nog op zoek.…

De 25-jarige man die vastzit op verdenking van het beroven van oudere vrouwen houdt vooralsnog de lippen stijf op elkaar. De politie denkt dat hij de ‘kettingrukker’ is die onder meer een vrouw uit Driebergen beroofde. De boef reed op een scooter en rukte bij het passeren van fietsende of wandelende vrouwen de ketting van de hals.

De verdachte blijft gewoon achter slot en grendel, justitie denkt namelijk voldoende aanwijzingen tegen de man te hebben.…

Alle bussen in ons land krijgen de komende maanden een kuchscherm bij chauffeur. De noviteit moet het zwartrijden beperken en maakt het busvervoer door betere ventilatie besmettingsveiliger.

Sinds de hervatting van het stads- en streekvervoer stappen passagiers in via de achterdeur. De ruimte bij de chauffeur is afgesloten via kettingen. Het is daardoor gemakkelijker om zwart te rijden. Na plaatsing van de kuchschermen moeten we weer via de vooringang instappen, het zonder betalen reizen wordt daardoor een stuk lastiger.

Het heropenen van de vooringang is ook gunstig voor de ventilatie. De chauffeur zal voortaan voor ventilatie bij elke stop de voordeur én de achterdeuren openen, ongeacht of er reizigers in- en uitstappen.…

Het pandajong in Ouwehands Dierenpark zal medio oktober te zien zijn voor de bezoekers. Aanstaande vrijdag krijgt de babybeer een naam.

Het gaat goed met de kleine panda. Mama-panda zorgt goed voor haar nakroost. Het is op deze leeftijd nog niet te zien of het een jongen of een meisje is. Daarom zal de panda ook een genderneutrale naam krijgen, een naam die zowel bij een mannetje als een vrouwtje past. De diergaarde wil niet langer wachten met de naamgeving, omdat het dier volgens Chinees gebruik binnen honderd dagen een naam moet krijgen.

Ouwehands koos samen met de ambassade en de Chinese Wildlife-organisatie vijf mogelijke namen uit. Ruim 22.000 mensen uit de hele wereld brachten de afgelopen weken hun stem uit op een naam.…

Geleidelijk starten de activiteiten van Utrechts Landschap weer op. Daarbij is de afweging steeds wat mogelijk is gezien de coronasituatie.

Een aantal van de infocentra is weer open voor publiek. De vrijwilligers kijken er naar uit om weer bezoekers te ontvangen, maar van te voren inschrijven is wel noodzakelijk. Ook een aantal excursies in de provincie start weer. Zoals de excursies in het Amerongse Bos, de Blauwe Kamer, Kasteel Loenersloot en Park Vliegbasis Soesterberg.

Aanstaand weekend zijn er rondleidingen in kasteel Loenersloot (vrijdag en zaterdag), een fietsexcursie Militaire Historie op zaterdag en een bijenexcursie in Harmelen op zondag 16 augustus. U vindt alle opties in het activiteitenoverzicht op de site van Utrechts Landschap.…


Current track

Title

Artist

Background