Regio

Gisteren meldden diverse media het nieuws dat een aantal provincies een rode kaart hebben uitgedeeld aan Keolis. De vervoerder zou creatief zijn omgegaan met de waarheid.

Als het verweer van Keolis niets uithaalt, verliest het bedrijf de concessie in grote delen van Gelderland, Overijssel en Flevoland. Het Nederlandse onderdeel van het Franse bedrijf is het niet eens met de kritiek en wil het cancelen van de gunning aanvechten. Ook de werknemers verenigd in de vakbonden voelen niets voor een eventuele straf.

Keolis Nederland is ook het moederbedrijf van Syntus, de vervoerder die in ons gebied het streekbusvervoer exploiteert. Syntus geeft aan dat de eerder genoemde problemen bij het moederbedrijf geen enkele invloed zullen hebben op de concessie in onze provincie.…

Ondanks de regen van de afgelopen weken blijft 2020 een extreem droog jaar. Niet alleen oppervlaktewater is schaars, mogelijk komt ook ons drinkwater in gevaar.

Het kabinet denkt aan vergaande maatregelen als de drinkwatervoorziening in gevaar zou komen, zo melden bronnen in Den Haag. In verschillende fases; in het ergste geval mag leidingwater alleen voor hygiëne en drinken worden gebruikt.

De huidige situatie is vergelijkbaar met het extreem droge jaar 1976. In verschillende gebieden van ons land geldt al een verbod voor het gebruik van water uit sloten en vaarten om het land te besproeien. Onder meer voor de oostflank van de Utrechtse Heuvelrug geldt een sproeiverbod.…

De term ‘U16’ kwam de afgelopen maanden veelvuldig langs. Vooral in verband met de Regionale Energie Strategie, die immers is opgesteld in U16-verband. Maar wat is de U16 eigenlijk?

U16 staat voor 16 Utrechtse gemeenten. De gemeente Utrecht is de centrale en grootste gemeente van het verband. De andere gemeenten zijn Bunnik, De Bilt, De Ronde Venen, Houten, IJsselstein, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Stichtse Vecht, Vijfheerenlanden, Woerden en Zeist. En natuurlijk Wijk bij Duurstede en Utrechtse Heuvelrug.

Utrecht telt in totaal 26 gemeenten. De andere tien gemeenten vinden we richting het Gooi en het oosten.…

Omroep MAX komt binnenkort met het nieuwe ‘Nederland bij u thuis’. Ook onze mooie omgeving komt aan bod in het namiddagprogramma.

Op maandag 13 juli neemt het TV-programma de provincie Utrecht in beeld. Met onder meer aandacht voor de Utrechtse Heuvelrug. Verder reizen de makers langs de Vecht, de prachtige binnenstad van Utrecht, een aantal kastelen en het voormalige vissersdorp Spakenburg. Het gaat voornamelijk om luchtbeelden van de gebieden. Ook de forten van de Hollandse Waterlinie komen in beeld.

De afleveringen waarin de provincie Utrecht centraal staat, wordt op maandagmiddag 13 juli vanaf half vijf uitgezonden op NPO 1.…

Voor de krantenjongen of pizzakoerier is het vervelend als je huisnummer niet goed zichtbaar is, maar als de brandweer of ziekenauto je huis niet snel kunnen vinden….. Maar is een huisnummer verplicht of niet meer dan een goede gewoonte? Regio90 zocht het uit.

Het is verplicht! En het is niet alleen verplicht, maar het moet ook goed zichtbaar zijn. Dat wil zeggen: duidelijk zichtbaar vanaf de openbare weg. De wet zegt dat een huisnummerplaat minimaal 12 bij 12 centimeter moet zijn. De cijfers moeten qua kleur duidelijk afsteken ten opzichte van de achtergrond en minimaal 8,8 cm hoog en 6 cm breed zijn.

Toch even checken misschien? Trouwens: ook een naambordje en werkende deurbel zijn best handig.…

Recent berichtten we al over het bereiksonderzoek van onze zender. Daaruit blijkt onder meer dat de luisteraar vooral meer regionaal nieuws wenst. Dat gaat met ingang van de nieuwe programmering op 1 september zeker gebeuren. Maar wat zou de luisteraar en kijker nog meer willen?

Binnenkort starten we een enquête. De opzet is gebaseerd op voorbeelden van andere streekomroepen, ook hebben we communicatie- en mediadeskundigen om input gevraagd. Zodat de enquête betrouwbare uitkomsten geeft.

We zullen de enquête onder meer verspreiden via onze Facebook-groep. Maar we willen ‘m breder verspreiden. Wilt u ook meedenken? Stuur dan een mail naar redactie@regio90.nl

Ook het onderwijs is door het coronagedoe ontregeld. Denk aan groep 8 van de basisscholen. Afscheid van je ‘eerste school’ gebeurt dit jaar totaal anders.

Online onderwijs in plaats van fysieke lessen. Dat was al wennen, zo in je laatste jaren op de basisschool. Maar dan het afscheid. Een musical met ouders, grootouders en andere fans in de zaal zit er niet in. Dat is natuurlijk jammer, zo’n moment vormt een mooie herinnering.

Een belronde langs een aantal basisscholen leert dat het primair onderwijs op verschillende manieren omgaat met het afscheid van de oudste groep. Een musical op video of zelfs online, of juist een heel ander uitzwaaievent. Hopelijk slagen de leerkrachten er in om de vertrekkers toch een leuk afscheid te bieden.…

De jaarrekening van de provincie Utrecht sluit af met een positief resultaat. De conceptjaarrekening laat een gunstige uitkomst van 5 miljoen euro zien, zo meldt Gedeputeerde Staten.

Het gaat kennelijk goed met onze provincie. In elk geval financieel toch. Werd het jaar 2018 beëindigd met een plus van ruim 33 miljoen euro, ook het afgelopen jaar eindigde met zwarte cijfers. Dat blijkt uit de beide jaarverslagen en jaarrekeningen die de provincie aan Provinciale Staten voorlegt. Gedeputeerde Staten wil een deel van het saldo aan de reserves toevoegen, maar Utrecht wil ook een aantal projecten uitvoeren.

Naar verwachting zullen de stukken binnenkort door de accountant worden beoordeeld.

 …

Minder reizen en meer thuiswerken. Meer dan de helft van de werknemers heeft positieve ervaringen hiermee.

Ruim 500 werknemers uit onze provincie deden mee aan het onderzoek. De werknemers beoordeelden het vanuit eigen huis werken met een ruime 7. Werkgevers zijn aarzelender. Zij zien zeker toekomst, maar ook uitdagingen. Succesfactoren zijn volgens werkgevers: vertrouwen in de werknemers, heldere communicatie en techniek en digitale middelen.

In Goedopweg werken de provincie, de gemeenten Utrecht en Amersfoort, Rijkswaterstaat en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat samen aan een goede bereikbaarheid en een gezonde leef- en werkomgeving in onze regio.

 …

De politie is dringend op zoek naar getuigen van een drietal berovingen. Waaronder een incident in Driebergen, afgelopen woensdagmiddag.

De eerste beroving was dinsdag in Bunschoten, waar een 80-jarige vrouw beroofd werd van haar ketting. In Driebergen betrof het een 68-jarige vrouw, die omstreeks half drie op de Korte Dreef fietste. Ze werd ingehaald door een bromfietser, die de gouden ketting van haar hals rukte. Ook dit slachtoffer liep letsel op. Diezelfde dag was er een vergelijkbare melding in Hoevelaken.

Waarschijnlijk betreft het dezelfde dader. Het gaat om een slanke man van in de twintig met een blanke huidskleur. Als u iets weet over deze berovingen, meld het bij de politie.

 …


Current track

Title

Artist

Background