Wijk bij Duurstede

In de afgelopen week ging het aantal positieve coronatests opnieuw omhoog. Landelijk steeg het aantal meldingen in één week met ruim de helft, ook in Wijk en Utrechtse Heuvelrug nam het aantal coronazieken toe.

Utrechtse Heuvelrug registreerde over de afgelopen twee weken 23 positieve testen. Gelukkig waren er geen ziekenhuisopnamen en sterfgevallen door corona. Wijk bij Duurstede scoorde over dezelfde periode 9 nieuwe Covid19-besmettingen. Ook hier werd niemand in het ziekenhuis opgenomen vanwege corona, er waren ook geen sterfgevallen.

Gemeten per 100.000 inwoners is de situatie in onze regio niet ongunstig. Maar dat kan zomaar keren, het in acht nemen van de richtlijnen blijft cruciaal.…

Zaterdag steken burgers, bedrijven en gemeenten gezamenlijk de handen uit de mouwen om de omgeving op te ruimen. Dit doen zij tijdens World Cleanup Day. Ook in onze omgeving zijn er tal van acties.

Het doel? Het opruimen van zoveel mogelijk zwerfvuil. En vooral ook het krijgen van waardevolle informatie over het soort afval dat op straat en in het milieu ligt. Dat inzicht is onmisbaar bij het vinden van structurele oplossingen. Overigens: schoonmaken en schoonhouden doe je niet één keer per jaar, dat hoor je elke dag te doen.

Regio90 besteedde jongstleden dinsdag uitgebreid aandacht aan de schoonmaak. Presentator Hetty Thijssen sprak met actieve ‘cleaners’ uit zowel Wijk als Utrechtse Heuvelrug.…

Paul Jacobs stapte woensdag op de fiets voor een megarit naar Rome. Door 2.000 kilometer weg te trappen, wil Jacobs geld binnenhalen om het onderzoek naar hersenstamkanker een boost te geven.

‘Het noodlot van de 4-jarige Kirsten heeft mij enorm aangegrepen’, zegt de 71-jarige inwoner van Wijk bij Duurstede.’ Als vlinder van een jong gezin werd zij vorig jaar slachtoffer van een hersenstamtumor. Ze werd nog zorgzaam opgenomen in het Prinses Maxima Centrum in Utrecht, maar de artsen konden niets voor haar doen. Dat is toch onbegrijpelijk, dat we in onze moderne tijd hier geen weerwoord voor hebben.’

Jacobs hoopt eind september in Rome aan te komen. Zijn vorderingen zijn te volgen via deze site.…

De meeste Nederlanders blijven dit jaar thuis of doen iets in eigen land. Gelukkig is er ook in de eigen regio genoeg te beleven. Ditmaal maken we een ronde langs musea en galeries in Wijk bij Duurstede.

We beginnen het culturele rondje bij Galerie Article, een moderne, hedendaagse kunstgalerie in de binnenstad. U vindt Galerie Article in de Oeverstraat, de ingang is herkenbaar aan de imposante Indiase poort.

We reizen naar Cothen. Op het adres Nachtdijk 9 vinden we Theetuin De Winkel, in de zomer dagelijks geopend van 11.00 tot 18.00 uur. Het is goed toeven daar, maar meer: er is ook een interessante kunstroute.

In Cothen is ook het Kersenmuseum gevestigd. Helaas vanwege corona deze zomer gesloten. Landwinkel en schenkerij de Kersenhut is wél open.…

Sinds afgelopen weekend kunt u Wijk bij Duurstede ook via beeld bezoeken. Stadsdichter en gids André van Zwieten en producent Huub Bakker maakten een prachtige video van bijna een kwartier, waarin de kijker meegenomen wordt langs de mooiste plekjes van de stad.

De film verhaalt over de oude geschiedenis van Dorestad tot en met de groei in de laatste decennia. De videowandeling voert langs de mooiste Wijkse monumenten: kasteel Duurstede, de Grote Kerk en molen Rijn en Lek. Met prachtige beelden van de prachtige binnenstad met authentieke panden, de gezellige winkels en de bruisende horeca.

De videoproductie Wandelen door Wijk bij Duurstede is te zien via deze site, maar ook te vinden op YouTube.…

De gemeente Wijk bij Duurstede hanteert sinds deze maand een nieuwe werkwijze voor het registeren van gevonden voorwerpen. Centraal daarin staat het registratiesysteem iLost.

Vindt u iets, breng het dan naar het Huis van de Gemeente. De gemeente registreert het dan in iLost. U kunt het ook thuis bewaren en zelf een melding maken in de tool. Als u iets verloren heeft, kunt u zelf iLost raadplegen en kijken of het door iemand gevonden en gemeld is.

Steeds meer gemeenten en organisaties maken gebruik van de  zoekmachine. Daardoor is het veel gemakkelijker om een verloren voorwerp terug te vinden. Al honderdduizenden ‘happy losers’ vonden dit jaar een gevonden voorwerp terug via de succesvolle tool iLost.…

Vanwege de droogte was het niet nodig om de bermen te maaien. Florijn, die dit werk in de gemeente Wijk bij Duurstede verzorgt, stopte onlangs met het maaien. Per september start dit onderhoud weer.

Het hervatten van het maaien is nodig om te zorgen dat de bermen straks winterklaar zijn. Maar dat zal met grote voorzichtigheid gaan. Een specialist van Florijn loopt eerst door de bermen om te bekijken of er eventueel beschermde dieren of planten huizen. Als dat zo is, markeert hij dat stuk berm met een afzetlint. De maaimedewerkers zullen het betreffende stuk overslaan bij het maaien.

Gemeenten kiezen steeds vaker voor ‘maaien met beleid’ om zo de biodiversiteit te bevorderen. Zo ook Wijk en Utrechtse Heuvelrug.…

Regionale media verspreidden vorige week nieuws over de plaatsing van windturbines in Wijk bij Duurstede. Het radioprogramma 90 in de Regio sprak met wethouder Hans Marchal over de berichtgeving.

De informatie was gebaseerd op de site ‘resinbeeld’, een platform met info over de invulling van de Regionale Energie Strategie. Zij claimen meer te weten over de plannen, een aantal regionale media nam het nieuws klakkeloos over. Zonder wederhoor, de gemeente is niet gevraagd of de info klopt. Niet door resinbeeld, ook niet door de bewuste media. Marchal vindt dat niet correct: ‘Feiten worden verdraaid, er wordt mist verspreid. Er was geen navraag bij ons.’

Wat de bewuste site als ‘waarheid’ hanteert, herkent de wethouder totaal niet. Marchal: ‘Ik zou die informatie maar met een flinke korrel zout nemen.…

Het programma BoekStart bestaat al sinds 2008. Om het succes te vieren, lanceert BoekStart een actie met een mooi prijzenpakket.

Als je baby ongeveer 3 maanden is, krijg je van de gemeente een speciale waardebon voor het BoekStart-koffertje. Ruim 500.000 baby’s ontvingen in die twaalf jaar zo’n koffertje via hun bibliotheek. Ter gelegenheid hiervan lanceert BoekStart de Gouden Wikkelactie, waarbij vinders van een gouden wikkel een mooi prijzenpakket ontvangen.

De actie loopt de komende maand in de gemeente Wijk bij Duurstede. Wie in die periode zijn of haar baby lid maakt van de Bibliotheek Z-O-U-T en in het BoekStartkoffertje een gouden wikkel vindt, krijgt een leuk verrassingspakket. De actie loopt van 17 augustus t/m 15 september.…

Eerder maakten we melding van het wangedrag van een aantal bezoekers in de stuifduinen bij Driebergen. De Doornse brandweer moest dit weekend in actie komen om een niet goed gedoofd kampvuur te blussen. Gelukkig zijn er ook voorbeelden van hoe het ook kan.

Maandag kreeg de gemeente Wijk bij Duurstede een melding dat een tweetal jongens bezig was een strandje ‘afvalvrij’ te maken. Het duo verzamelde meer dan 20 vuilniszakken. Gemeentewerkers haalden de oogst natuurlijk op, een vrachtwagen vol!

Op social media steekt de gemeente de loftrompet over de actie van de jongens. Tuurlijk zijn er voorbeelden van onverantwoordelijk gedrag, maar dit komt gelukkig ook voor.…


Current track

Title

Artist

Background