Natuur en recreatie

Samen met 19 andere gemeenten vraagt Utrechtse Heuvelrug een structurele bijdrage van het Rijk voor de instandhouding van de Nationale Parken. Nu gebeurt dit slechts incidenteel.

Op dit moment dragen de gemeenten zelf – vaak met hulp van de provincie – de kosten van de parken. Terwijl het voor veel gemeenten steeds moeilijker wordt om hun eigen begroting sluitende te krijgen. Voor de doorontwikkeling en instandhouding op de lange termijn is structurele steun van het Rijk noodzakelijk, zo zeggen de twintig gemeenten.

Wethouder Chantal Broekhuis: ‘Willen we mensen in de toekomst blijvend een groene en natuurrijke omgeving bieden om in te recreëren, dan is het noodzakelijk dat het Rijk de Nationale Parken structureel financiert.’…

Natuur en Milieu Utrecht start het project Heuvelrugtuinen. Doel is de bewoners te betrekken bij de natuur in het algemeen en het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug in het bijzonder.

Een Heuvelrugtuin is een stukje Nationaal Park in je eigen tuin. Zo’n tuin bestaat voor minstens 60% uit groen, er wordt gifvrij getuinierd, biedt beschutting voor vogels en insecten en je vindt er planten die passen in de omgeving van het Nationaal Park. Daarmee levert je tuin een positieve bijdrage aan het klimaat, de lokale biodiversiteit en voldoende drink- en grondwater. Bestrating in een Heuvelrugtuin is waterdoorlatend.

Op woensdag 23 september aanstaande is er een infoavond voor bewoners, kijk op de site jouwheuvelrugtuin.nl voor meer details.…

Voor- en tegenstanders van de geplande kap van bomen aan de Broekhuizerlaan in Leersum blijven zich roeren. De social media-berichten vliegen over en weer, de lokale media staan er vol mee.

Zo startte de Partij voor de Dieren werkgroep Utrechtse Heuvelrug een petitie om de gemeente Utrechtse Heuvelrug op te roepen geen vergunning te verlenen voor de kap. Boomdeskundige Copijn laat van zich horen en zegt dat de bomen nog zeker een eeuw mee kunnen, de opinie van de Bosgroep Midden-Nederland daarentegen is finaal tegengesteld.

Het college stuurde woensdag een informatiebrief naar de raad. Dinsdag geeft wethouder Chantal Broekhuis rond kwart over zes een toelichting over deze RIB in het radioprogramma 90 in de Regio.…

Eerder maakten we melding van het wangedrag van een aantal bezoekers in de stuifduinen bij Driebergen. De Doornse brandweer moest dit weekend in actie komen om een niet goed gedoofd kampvuur te blussen. Gelukkig zijn er ook voorbeelden van hoe het ook kan.

Maandag kreeg de gemeente Wijk bij Duurstede een melding dat een tweetal jongens bezig was een strandje ‘afvalvrij’ te maken. Het duo verzamelde meer dan 20 vuilniszakken. Gemeentewerkers haalden de oogst natuurlijk op, een vrachtwagen vol!

Op social media steekt de gemeente de loftrompet over de actie van de jongens. Tuurlijk zijn er voorbeelden van onverantwoordelijk gedrag, maar dit komt gelukkig ook voor.…

Geleidelijk starten de activiteiten van Utrechts Landschap weer op. Daarbij is de afweging steeds wat mogelijk is gezien de coronasituatie.

Een aantal van de infocentra is weer open voor publiek. De vrijwilligers kijken er naar uit om weer bezoekers te ontvangen, maar van te voren inschrijven is wel noodzakelijk. Ook een aantal excursies in de provincie start weer. Zoals de excursies in het Amerongse Bos, de Blauwe Kamer, Kasteel Loenersloot en Park Vliegbasis Soesterberg.

Aanstaand weekend zijn er rondleidingen in kasteel Loenersloot (vrijdag en zaterdag), een fietsexcursie Militaire Historie op zaterdag en een bijenexcursie in Harmelen op zondag 16 augustus. U vindt alle opties in het activiteitenoverzicht op de site van Utrechts Landschap.…

Door corona blijven de meeste Nederlanders dit jaar in eigen land. In onze omgeving valt genoeg te beleven. Regio90 geeft tips voor uitjes in de eigen regio. Met deze temperaturen gaan we uiteraard op zoek naar verkoeling, op naar Bosbad Leersum.

We vinden het bosbad even buiten de kern van Leersum, op de flank van de Leersumse Berg. Het zwembad ligt in een oorspronkelijke zandafgraving. Op het ongeveer 4 hectare grote terrein liggen drie bassins. Een kleuterbad, een recreatiebad met glijbaan en een wedstrijdbad van 25 meter, voorzien van twee duikplanken. Verder uiteraard zonneweiden, een kiosk en een kleedgebouw.

Bosbad Leersum bestaat in 2021 een halve eeuw. In die vijftig jaar was het bad een gewaardeerde zwemgelegenheid voor Leersum, Amerongen en de wijde regio.…

Door aanhoudende droogte is de kans op een snel uitbreidende natuurbrand hoog. Brandweer en natuurbeheerders zijn extra waakzaam. Voor de provincie Utrecht geldt vanaf zaterdag 8 augustus fase 2 voor natuurbranden.

Het is al enige dagen zeer warm. Met hoge verdamping door de felle zon. Dat maakt dat de natuurgebieden droger en droger worden. De brandweer zet zo nodig extra materieel en personeel in en het patrouillevliegtuig is ook paraat.

Gaat u de natuur in, wees dan bijzonder voorzichtig met vuur. Een weggegooide sigarettenpeuk of een stuk glas kan al een enorme en verwoestende natuurbrand veroorzaken. Bijna alle branden in natuurgebieden ontstaan door menselijk gedrag.…

Door corona blijven de meeste Nederlanders dit jaar in eigen land. In onze omgeving valt genoeg te beleven. Regio90 geeft tips voor uitjes in de eigen regio. Tropische temperaturen, daarom zoeken we het koele water op.

Vlakbij Wijk bij Duurstede vinden we natuur- en dagrecreatiegebied De Gravenbol. Het terrein ligt aan de Nederrijn, aan het einde van de Dode Arm van de Lek tussen Wijk en Amerongen. Heerlijk zonnen, sportief bezig zijn of even uitwaaien: het kan allemaal bij De Gravenbol. Er is ook een trailerhelling en een apart gedeelte met een zwemvijver voor honden. De zwemplas heeft een afgezet gedeelte waar je veilig kunt zwemmen.

In deze warmteperiode kun je hier heerlijk pootje baden of gewoon even uitwaaien. Kinderen kunnen met zand spelen en er zijn ligweiden waar je kunt genieten van de zon.…

De kwaliteit van open water neemt met het stijgen van de temperatuur af. De verwachting is dat botulisme en blauwalg zich snel verspreiden in deze omstandigheden. Dat geldt vooral voor ondiep en water met geringe stroombeweging.

Blijf de komende periode goed opletten, want je kunt flink ziek worden van ongezond water. De beheerders zullen de vinger aan de pols houden en waar nodig waarschuwingsborden plaatsen.…

Maandag is de druktemonitor van de provincie Utrecht gelanceerd. De provincie hoopt dat het bezoek voortaan beter gespreid wordt.

De druktemonitor is een online kaart waarop je in één oogopslag kunt zien waar het druk of rustig is. Het helpt bezoekers en inwoners te bepalen waar zij willen recreëren. Voor de actuele informatie werkt de monitor samen met lokale experts. Zij kunnen via een stoplichtsysteem aangeven hoe druk het is op hun locatie. Dat gebeurt ten minste drie keer per dag, zodat de kaart altijd up to date is.

Gedeputeerde Arne Schaddelee: ‘We zijn heel blij dat zoveel organisaties meewerken. Dit lukt alleen als we het samen doen.’…


Current track

Title

Artist

Background