Eén jaar na de valwind: Alex’ auto is total loss

Eén jaar na de valwind: Alex’ auto is total loss

1 jaar na de valwind: Alex en Emmy zetten campingstoeltjes klaar in de kelder ‘om te vluchten’ als het nodig is

Het begon op die 18e juni vorig jaar een beetje te waaien, dus Emmy Luijendijk (80) wilde het raam even dichtdoen, maar zag toen een enorme zwarte wolk vol met takken en afval op haar huis afkomen. En haar man was in de tuin aan het werk. “Ik riep heel hard mijn man. Leeeeeex! Gelukkig was hij net even binnen toen de storm over ons huis heentrok.” In de minuten die volgden waaiden vrijwel alle hoge bomen in hun tuin om. De auto werd verpletterd en de rozenpergola stortte in. Overal lagen de kapotte dakpannen. “Het zijn voor ons nog steeds oproepbare beelden.”

In deze serie volgen we een aantal mensen uit de omgeving van Leersum die we in de dagen na de storm spraken tijdens onze reportages. Nu gaan we terug om te kijken hoe het ze vergaat en welke rol de valwind nog speelt in hun leven of werk. In deze aflevering: Alex Luijendijk (86) en zijn vrouw Emmy (80).

Nieuwe auto

Een dag na de storm in 2021 troffen we Alex Luijendijk aan bij zijn auto aan de Lomboklaan in Leersum. Een enorme boom ligt op het dak van de Peugeot en de voorruit is gebarsten.

Een jaar later staat er een nieuwe auto, een rode Renault. “Die vorige was een 6-cilinder diesel, dus dit is wel even wat anders. Maar de rollator past er goed in en hij heeft een hoge instap, dus op onze leeftijd is dat wel fijn.” De beschadigde Peugeot is verkocht aan een opkoper, want ‘m laten repareren zag Lex niet meer zitten, maar hij heeft goede herinneringen aan zijn oude auto. “Daarmee hebben we heel Europa gezien en prachtige reizen gemaakt.”

De auto van Alex en Emmy was total loss

Hun zonen uit Utrecht kwamen in de dagen na de storm helpen om de tuin weer op orde te krijgen, want vrijwel alle hoge bomen waren omgewaaid. “We hebben nu een hele andere tuin met veel meer zon. We hebben zelfs een parasol moeten aanschaffen, want er is veel minder schaduw.” Er is ook nog wel wat schade rondom het huis, zo is hek rond de tuin wat kromgebogen op sommige plekken. “Maar daar zie je bijna niks van, dus dat laat ik voorlopig maar zo” zegt Alex.

Schuilkelder

De grote beukenboom die direct voor het huis van het echtpaar staat heeft de storm overleefd. “Na de valwind zijn er nog een paar stormen geweest. Dus dat was wel even spannend. De weersvoorspelling gaf aan dat deze stormen vanuit het zuidwesten zouden komen” vertelt Lex in de tuin. Precies de kant waarop de wind de beukenboom op hun huis zou kunnen blazen. “Voor de zekerheid hebben we daarom twee campingstoeltjes in de kelder gezet. Dan konden we daar snel heenvluchten als de oude beukenboom het ook zou begeven” vult Emmy aan.

Uiteindelijk bleek dit niet nodig en staat de beukenboom nog netjes voor het huis. De stoeltjes zijn inmiddels weer uit de kelder gehaald.  “Vlak na de valwind waren we toch wel iets meer op ons hoede met al die stormen. Dan denk je er wel anders over na. Beter het zekere voor het onzekere nemen. Daar hebben we nu gelukkig geen last meer van.”

Sporadisch

Emmy en Alex zijn vooral blij dat ze er nog zijn en dat er ondanks het enorme natuurgeweld geen gewonden zijn gevallen in de buurt. Zijn ze nog vaak met de valwind bezig? “Nee, niet echt. Zoiets gebeurt zo sporadisch. Ik had zoiets nooit eerder in mijn leven meegemaakt en ik ben bijna 87, dus ik ga er niet vanuit dat ik het nog een keer meemaak.”

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven