Eén jaar na de valwind: hoe het Lombokbos langzaamaan herstelt

Eén jaar na de valwind: hoe het Lombokbos langzaamaan herstelt

Afgeknapte bomen die als gebroken luciferstokjes de lucht in steken, wandelroutes die bedolven liggen onder takken, boomstronken en bladeren, een grote open leegte in de lucht die normaal gesproken gevuld is met de schaduw van de boombladeren. Op 18 juni 2021 werd het Lombokbos in Leersum in een klap verwoest door een valwind. In een jaar tijd is er veel gebeurd in het bos.

In deze serie volgen we een aantal mensen uit de omgeving van Leersum die we in de dagen na de storm spraken tijdens onze reportages. Nu gaan we terug om te kijken hoe het ze vergaat en welke rol de valwind nog speelt in hun leven of werk. In deze aflevering: boswachter Rein Zwaan van Staatsbosbeheer.

Boswachter Rein Zwaan kan het zich nog goed herinneren. “Dat is iets wat je niet zomaar vergeet. Een jaar geleden stonden we verbluft te kijken naar het bos. We hadden geen idee hoe we deze enorme ravage ooit weer konden herstellen. Nu hebben we goede hoop en hebben we in een jaar tijd al meer kunnen doen dan we hadden verwacht.”

Een groot deel van het bos is geruimd en op vijf verschillende plekken in het bos is ervoor gekozen om de omgevallen bomen te laten liggen. “We willen daarmee graag een stukje geschiedenis achterlaten voor mensen die hier komen. Zo kunnen ze met eigen ogen ervaren hoe het bos er na de valwind ongeveer bij lag”, zegt Zwaan.

Herstel

Er zijn ook al weer stukken bos aangeplant. “We willen de oude beukenlaan weer herstellen door er jonge beuken voor in de plaats te zetten. Eerder liep je hier in de schaduw en was het zelfs een beetje donker. Overal om je heen zag je bos. Nu loop je in een jonge laan, met kleine aangeplante boompjes. Je kan ineens ver om je heen kijken. Links zie je de stormvlakte liggen en rechts zie je huizen staan. Voor de valwind wisten mensen helemaal niet dat er daar mensen woonden, want je kon de huizen helemaal niet zien staan door het dichte bos.”

Veiligheid

Het bos is op dit moment weer veilig voor bezoekers. Toch blijft het voor de boswachters van Staatsbosbeheer altijd weer even spannend als er weer een storm op komst is. “Doordat het hele bos zo’n flinke klap heeft gehad, zijn de bomen een stuk kwetsbaarder. Daardoor vallen er nog wel eens bomen om. We kijken dan altijd meteen of er nieuwe problemen of onveilige situaties zijn ontstaan na een storm of rukwind en proberen dit dan zo snel mogelijk op te lossen.”

Veerkrachtige natuur

De natuur doet ook zelf zijn werk. Op verschillende plekken in het bos zie je jonge boompjes uit de grond schieten. Sommige afgeknapte bomen staan ook weer in bloei. “We zijn als mensen geneigd om de natuur te sturen, dat doen we natuurlijk deels ook, maar ik vind het ook belangrijk om de natuur zelf haar werk te laten doen. De natuur is heel veerkrachtig. Op de stormvlakte is alweer volop groen te zien. Een aantal bomen die zijn omgevallen, maar nog wel met hun wortels in de grond zitten, staan nu toch weer te bloeien. Daar zat nog heel veel kracht in. Dat is als boswachter heel bijzonder om te zien. Het zal nog wel 100 jaar duren, voordat het bos weer een beetje lijkt op wat het ooit was.”

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven