Luchtfoto’s en anonieme tips: zo gaat Utrechtse Heuvelrug de strijd aan met drugslabs

Luchtfoto’s en anonieme tips: zo gaat Utrechtse Heuvelrug de strijd aan met drugslabs

De harde aanpak van drugscriminaliteit in de gemeente Utrechtse Heuvelrug gaat onverminderd door. Volgens burgemeester Frits Naafs zijn verschillende gemeenten in de regio aan het onderzoeken of luchtfoto’s daarbij kunnen helpen. Maar vooral dankzij anonieme tips van burgers zijn al meerdere drugslabs in zijn gemeente ontdekt en opgerold. “Een gevoel van ‘hier is iets niet pluis’ kan al leiden tot de ontdekking van een drugslab.”
Burgemeester Naafs bezoekt sanering drugslab in Overberg: ‘De factuur van 1 miljoen euro ligt op mijn bureau’
Burgemeester Frits Naafs nam vandaag een kijkje bij de bodemsanering op het terrein van het voormalige drugslab aan de Spoorlaan in Overberg. Sinds vorige week wordt de grond daar afgegraven omdat er veel giftige en chemische stoffen in gevonden zijn. Het lab is in maart 2020 ontdekt nadat valse kentekenplaten tijdens een verkeerscontrole richting de Spoorlaan hadden gewezen. Maar volgens de burgemeester worden steeds vaker drugslabs of andere criminele activiteiten ontdekt naar aanleiding van tips van burgers bij Meld Misdaad Anoniem. “We hebben dankzij die anonieme tips al drie drugslabs in onze gemeente opgerold.”

Badkamertegels

Op zijn regenlaarzen loopt Frits Naafs door de tuin naast de woning die hoorde bij het drugslab. Dat lab was verstopt in de enorme siertuin achter de woning en lag deels ondergronds. Pallets vol met badkamertegels staan nog in de tuin en worden langzaam overgenomen door de natuur. Er groeien al wat korstmosjes op. “Kijk, hier zie je nog dat deze tegels van binnen hol waren. Daarin zat de xtc verstopt. We hebben hier 1,5 miljoen pillen gevonden.”

Duurt lang

De gemeente is er nog steeds druk mee want ondanks dat de sanering eindelijk is gestart, is het nog geen gelopen race. De factuur van zo’n 1 miljoen euro ligt op het bureau van Naafs en moet straks betaald worden. “We gaan die kosten natuurlijk verhalen op de eigenaar. Tot nu toe is dat niet gelukt, dus hebben we de woning en andere panden in beslag genomen. Ik begrijp dat er nog meer schuldeisers in de rij staan, dus ook hiervoor hebben we als gemeente een lange adem nodig.”
De grond en het grondwater op het terrein van het voormalige drugslab zitten vol met chemische stoffen die gebruikt worden bij de productie van xtc. Denk daarbij aan tolueen, ammonium en aceton.

De grond wordt schoongemaakt door een proces dat thermische grondreiniging heet. In een speciale machine met een draaiende trommel wordt de vervuilde grond eerst verwarmd tot zo’n 180-200 graden zodat de chemische stoffen verdampen. Vervolgens worden de gassen gefilterd en bij een temperatuur die oploopt tot zo’n 1400 graden verbrand.

De verwarmde grond wordt daarna hergebruikt bij de aanleg van bijvoorbeeld wegen en het ophogen van dijken. Op het terrein van het voormalige drugslab wordt nieuwe, schone grond aangevoerd.

Zooi

De focus lag voor de gemeente nu vooral op het opruimen “van de zooi” aldus de burgemeester. Het duurde bijna 2,5 jaar voordat de bodemsanering kon beginnen. “Procedures schrijven bijvoorbeeld voor dat de veroorzaker eerst zelf met een saneringsplan moet komen. Dat kost allemaal ontzettend veel tijd. Ik ben erg blij om te zien dat de boel hier nu eindelijk opgeruimd wordt.”

Pissig

De volgende stap is dus om de gepeperde rekening ook bij de veroorzaker neer te leggen. Want dat criminelen hun gang kunnen gaan en dat de overheid en burgers met de troep achterblijven maakt Naafs nog steeds pissig. “Uiteindelijk betalen we met z’n allen deze rekening via overheidsbelastingen.”

Vanuit de lucht

Een nieuw middel waar volgens Naafs al meerdere gemeentes mee bezig zijn is het analyseren van luchtfoto’s op verdachte activiteiten. “Op dit terrein lag allerlei troep en stonden containers en watertanks. Dat zijn dingen die je vanaf de weg niet ziet, maar wel vanuit de lucht.” Zijn gemeente is nu aan het onderzoeken hoe dat in de praktijk kan worden toegepast. Ook is er sinds een jaar een extra medewerker aangenomen die zich volledig bezighoudt met de drugscriminaliteit in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Niet pluis

Sinds de gemeente is aangesloten en samenwerkt met Meld Misdaad Anoniem zijn er dus al meerdere labs ontdekt. “Het is natuurlijk heel eng om met tips over een verdachte situatie bij je buurman te bellen met de politie. We zien dat mensen dat anoniem wél doen. Want dit wil je toch niet in je buurt?” zegt Naafs terwijl hij uitkijkt over een berg troep die aan de rand van het terrein ligt opgestapeld.
De tips worden door Meld Misdaad Anoniem ook echt anoniem gemaakt, zodat je als tipgever nooit traceerbaar bent. “Dat helpt mensen over de streep om tips, hoe klein ook, door te geven.” Alleen al een tip als “hier is iets niet pluis” kan volgens de burgemeester leiden tot de ontdekking van een drugslab.
Dagelijks worden de tips door de gemeente gescand en als er voldoende aanwijzingen zijn wordt een onderzoek opgestart. Dan gaan bijvoorbeeld de politie of een boa in burger een verkenning doen. Pas als ze zeker weten dat ze een zaak hebben volgt een inval en bijvoorbeeld een woningsluiting. Dat gebeurde onlangs nog in Amerongen waar een lokale drugsbende is opgerold. En in Driebergen is een drugshonk voor minderjarige jongeren ontdekt dankzij anonieme tips.

Signalen die kunnen wijzen op de aanwezigheid van een drugslab

-Drugslabs geven een specifieke (chemische) geur af

-Er rijden onbekende, verdachte voertuigen over het erf

-Laden en lossen gebeurt dicht tegen de schuren aan en voertuigen worden zo geparkeerd dat onduidelijk is wat er naar binnen of buiten gaat

-Grote delen van schuren en loodsen (ook de kieren) zijn dichtgeplakt; je kunt nergens naar binnen kijken

-Er is voornamelijk activiteit in de avond en nacht

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven