Zo ziet het opgerolde mega-drugslab in Overberg er nu uit

Zo ziet het opgerolde mega-drugslab in Overberg er nu uit

Zo’n groot drugslab hadden ze bij de politie Midden-Nederland nog nooit gezien. Miljoenen xtc-pillen werden er geproduceerd. Tot maart 2020 toen het lab werd ontdekt en opgerold. Het is nu zo’n anderhalf jaar later en de grote tuin en de boerderij in Overberg liggen er verlaten bij. Het terrein is zwaar vervuild door het gedumpte drugsafval. Voor politie en gemeente is dit een moeilijke situatie. Want wat moet je met zo’n voormalige drugsfabriek? En wie gaat de rommel opruimen?

In maart 2020 rolde de politie een groot drugslab op aan de Spoorlaan in Overberg. De 51-jarige bewoner van het pand was iets daarvoor aangehouden op de snelweg met valse kentekenplaten. Er werden in het deels ondergrondse lab 1,5 miljoen Xtc-pillen gevonden met een straatwaarde van 4,5 tot 6 miljoen euro. En zeker 2000 kilo grondstof om nog veel meer pillen te maken. Een tweede vestiging van het lab in Kockengen is kort daarna ook ontdekt en opgerold.

 

De verlaten woonboerderij in Overberg die deel uitmaakte van het drugslab

Dat alles is nu bijna 1,5 jaar geleden. De boerderij ligt er vervallen bij. Aan de buitenmuur hangt een bordje met bouwjaar 1940.  Bij de oprit staan twee leeuwenbeelden en een gotisch bloempot met onkruid. Met politie-inspecteur Alex (51) lopen we door het hoge gras, de distels en brandnetels rondom de boerderij. Achter een paar struiken doemt een enorme vijver op. Er ligt een grote plastic krokodil langs de waterkant en er drijft een kunstreiger in het water. Ooit waarschijnlijk bedoeld om de goudvissen te beschermen. “Maar nu zou ik hier geen hengeltje meer uitgooien” zegt Alex. “Hier dumpten ze rechtstreeks het afval van de drugsproductie in zelf gegraven vijvers.”

 

 

“Het is wel vreemd om hier weer te zijn. Het terrein is weer helemaal begroeid. Ik moet echt even kijken hoe we moeten lopen.” zegt Alex, inspecteur en operationeel expert ondermijning bij de Politie Midden-Nederland. Vorig jaar maart was hij één van de vele agenten die aanwezig was bij de ontruiming. “Zo’n groot drugslab had ik nog nooit in mijn carrière gezien. Voor een deel zat het lab verstopt onder de grond. Je kon het nauwelijks zien vanaf de weg of vanuit de lucht. Er rijdt hier vlakbij zelfs elke 5 minuten een Intercity langs.”

Overal liggen nog sporen van het voormalige drugslab zoals brandblusapparaten

Dit moet ooit een prachtige tuin zijn geweest. Dat zie je aan de afwisselende beplanting, gestapelde rotsblokken, een houten stoelschommel langs de waterkant. Nu is het vervallen en overwoekerd door hoog onkruid en struiken. Overal zie je de stille sporen terug van het voormalige drugslab. Van stevige werkhandschoenen in een modderplas tot professionele brandblussers (14 stuks) en afgedankte afvoerslangen. De politie, gemeente en provincie zijn na de ontdekking van het lab vier dagen bezig geweest om vervuilde vaten en ander giftig productiemateriaal af te voeren. De kosten hiervan waren alleen al 170.000 euro. De rest van de troep bleef liggen.

Een zeecontainer fungeerde als ingang van het lab. In de gele, roestende container is een aansluiting voor krachtstroom, er staan vier grote brandblussers en er hangt een chemisch luchtje. “Een hele vreemde geur, geen natuurlijke lucht. En deze brandblussers hoorden bij het lab. Blijkbaar hielden ze er wel rekening mee dat het een keer mis kon gaan.”

Het woonhuis is halsoverkop verlaten en grotendeels leeggehaald. Er zitten een paar gaten in het dak, maar met de huidige woningnood is er vast iemand die er heil in ziet. De vrij nieuwe, landelijke keuken kan zo weer in gebruik genomen worden. Een borduurwerkje en een oude naaimachine staan nog in de gang bij de voordeur. Die is verzegeld met stickers van gemeente Heuvelrug en politie.

De politie is met gemeentes en de provincie al maanden bezig met een campagne om de ondermijnende criminaliteit in het buitengebied tegen te gaan. Met name de regio Utrecht-Oost is voor de politie een blinde vlek. Het gebied is kwetsbaar. Je kunt je er relatief anoniem begeven en schuren en loodsen liggen vaak afgelegen. Daarom wordt er nu intensiever dan voorheen contact gelegd met burgers in deze omgeving. De politie zegt dat er al meerdere meldingen binnen zijn gekomen over ondermijnende signalen in het buitengebied, omdat bewoners zich inmiddels bewuster zijn van de signalen. Burgemeester Naafs van de Gemeente Utrechtse Heuvelrug: ’Wij hebben een uitstekende samenwerking met Meld Misdaad Anoniem. De toenemende mate waarin onze inwoners anoniem melding doen is een positieve ontwikkeling. Hoe meer mensen het goede doen door (anoniem) te melden, des te slagvaardiger wij kunnen optreden.”

Hoe kan het dat dit enorme drugslab lange tijd buiten de radar kon functioneren? Alex: “Het lab lag heel goed verscholen. Op het eerste oog lijkt dit gewoon een mooie woonboerderij met nette tuin. De aan- en afvoer vond vooral overdag plaatst, dus dat valt dan niet zo op in het buitengebied. Bij alle boeren rijden hier dagelijks bestelauto’s met veevoer en stro af en aan. Voor de logistiek lag het drugslab naast  een doorgaande weg en dichtbij de snelweg A12.”

 

Eén van de mogelijk sterk vervuilde vijvers op het terrein

De Gemeente Utrechtse Heuvelrug laat weten dat het gebied inderdaad sterk vervuild is. De vervuilde grond is oppervlakkig afgegraven, maar de diepere vervuiling zit er nog. Het hele terrein moet dus gesaneerd worden. Ze hebben de eigenaar van het terrein een zogenaamde last onder bestuursdwang opgelegd. Dit is een herstelsanctie met als doel de rechtmatige situatie van de woning en de tuin te herstellen. Wanneer de eigenaar dit niet doet zal de gemeente de sanering overnemen en de kosten verhalen op de eigenaar. De verwachting is dat eind dit jaar of begin volgend jaar zal worden gestart met de sanering. De sanering gaat een jaar duren.

Alex: “We hebben de afgelopen weken gezien dat criminelen tot alles in staat zijn met de aanslag op Peter R. de Vries. Als agent weet je altijd dat je onverwachte gevaren tegen kan komen. En deze business gaat om serieus veel geld. We zijn dan ook erg alert op bijvoorbeeld boobytraps bij dit soort labs.”

Het devies is dan ook om niet zelf op onderzoek uit te gaan. En bij een verdachte situatie te bellen met  de politie of Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Alex: “We willen de drempel om gewoon even te bellen, ook bij twijfel, lager maken. Uiteindelijk zijn de bewoners van het buitengebied onze ogen en oren.”

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven