Jos deelt soep uit aan hardwerkende boswachters

Jos deelt soep uit aan hardwerkende boswachters

Jos Rams deelt 130 liter soep uit in Leersum: “Na een paar dagen komen de emoties pas echt los.”

 

LEERSUM – Bij het pannenkoekenhuis op het dorpsplein heeft de chefkok net een flink pan Leersumse boerengroentesoep gemaakt. Vrijwilliger Jos Rams (59) gaat de soep vandaag uitdelen aan de boswachters van Staatsbosbeheer. Al sinds de verwoestende valwind van vrijdag zijn zij bijna non-stop aan het werk  op Het Leersumse Veld. Normaal gaat Dorpssoep Leersum drie keer per jaar met soep het dorp rond, maar nu zijn ze al twee dagen achter elkaar bezig. “We delen aan iedereen die wil soep uit en horen de verhalen aan. De mensen begonnen hier in Leersum direct met puinruimen na de storm, maar eigenlijk nu, na een paar dagen, merk je pas dat de emoties echt loskomen. Gister hebben we 130 liter soep uitgedeeld. En ik heb heel wat tranen gezien.”

 

Jos Rams (59) met pan groentesoep voor de inwoners van Leersum

Soep brengt mensen samen. Lekker slurpen terwijl je je verhaal kunt doen. “Er ontstaan zelfs vriendschappen. En het vult de maag, zodat je er weer tegenaan kan.”

Jos Rams noemt zichzelf rasvrijwilliger. Naast zijn werk als freelance klusjesman zet hij zich in voor verschillende vrijwilligersorganisaties.  “Ik zit bij Dorpssoep, de Historische Vereniging, bij Staatsbosbeheer… Ik ben er erg druk mee.” Hij komt uit de Vogelenbuurt in Utrecht, maar vond hier 14 jaar geleden zijn plek. Hij vindt Leersum fantastisch. “Het voelt nog elke dag alsof ik op vakantie ben hier. Ik wil nooit meer weg, ik ga hier de grond in.”

 

 

De ramp brengt mensen samen, zegt Jos. “We geven weleens op elkaar af hier, maar als er iets is helpt iedereen elkaar. Dit is echt Leersum, ik hou van dit dorpse leven.” Met zijn rode keukenschort en op slippers brengt Jos de hete soep naar binnen. De boswerkers druppelen één voor één binnen. Moe en bezweet. “Het is lekker. Dit hadden we wel even nodig.”

De soep is nu op, maar op verzoek maakt Dorpssoep Leersum weer nieuwe. En dan komt Jos het weer brengen.

 

Jos Rams met zijn soepschort: “Als mensen meer soep willen maken we nieuwe.”

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven