Beverschade bij Kasteel Amerongen wordt zichtbaar: tenminste 1 beuk op sterven

Beverschade bij Kasteel Amerongen wordt zichtbaar: tenminste 1 beuk op sterven

Het gaat niet goed met de beuken op het landgoed van Kasteel Amerongen. Afgelopen winter begonnen bevers te knagen aan de eeuwenoude bomen. Nu het voorjaar is begonnen zien ze bij het kasteel dat het geknaag de bomen geen goed heeft gedaan. Een van de aangetaste beuken staat al op sterven.

Sinds de bevers de beuken op het landgoed van Kasteel Amerongen ontdekten, werd één boom al volledig doorgeknaagd. Vrijwel alle andere bomen zijn inmiddels ook beknaagd. Dat kan problematisch zijn: als de sapstroom onderbroken wordt, sterft de boom. Het aanpakken van het probleem is lastig omdat bevers een beschermde diersoort zijn.

De beuk die er slecht aan toe is laat tekenen zien van overlijden. De bevers hebben zo diep in de boom geknaagd dat de sapstroom van de boom geblokkeerd wordt. Water en voedingsstoffen kunnen daardoor niet meer boven in de boom komen. Dit zorgt ervoor dat de bladeren van de boom verbleken en de boom in het zaad schiet om zo snel mogelijk nieuwe zaailingen te maken voordat hij overlijdt.

Gevaarlijk

Waronne Elbers, hoofd publiekszaken van Kasteel Amerongen verwacht dat de boom binnen een à twee jaar weg moet. “Hij zal het binnen een paar jaar op gaan geven en dan moeten we hem uit de grond halen. Hij heeft enorme takken, dus als hij dood is en er komt een harde windvlaag dan valt hij snel om. Dat is harstikke gevaarlijk.”

 

In combinatie met de droogte de afgelopen jaren en dit voorjaar is het sowieso een zware tijd voor de bomen. Ook aan andere bomen is te zien dat het niet goed met ze gaat. “We hebben weer een hele droge april en mei gehad. Dat is vooral voor bomen in het voorjaar best wel zwaar en als dan ook de sapstromen er niet goed bij komen doordat er aan geknaagd is, dan zie je dat ze het moeilijk hebben.”

Schrikdraad en kippengaas

Om de bevers weg te houden bij de beuken werd er schrikdraad en kippengaas om de stammen van de bomen geplaatst. Met als doel dat de bevers de beuken niet nog verder zouden opeten. Dat heeft goed geholpen, vertelt Elbers. “Het heeft ervoor gezorgd dat de bevers niet meer aan de beuken knagen. Ze klimmen niet meer op de kant door het schrikdraad en kunnen niet meer aan de bomen knagen door het gaas.”

Daarmee zijn de problemen niet weg. “De bevers blijven wel op het landgoed, ze gaan niet helemaal weg van een schrikdraadje. Sterker nog, ze gaan nu ook holen graven vanaf de waterkant om zo onderlangs bij de boomwortels te kunnen.”
Hoe het nu verder zal gaan met de bevers is nog niet helemaal duidelijk. Bij Kasteel Amerongen zijn ze druk in overleg met verschillende natuurorganisaties om te zoeken naar een oplossing. “We hopen een oplossing te vinden zodat we samen kunnen leven met bevers in de omgeving, maar ook het cultureel erfgoed van Kasteel Amerongen in stand kunnen houden”, zegt Elbers.

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven