Carbid of niet? Mist over de regels

Carbid of niet? Mist over de regels

Vuurwerk is dit jaar verboden. De echte diehards zochten naar een alternatief, zo kwam het carbidschieten in beeld.

Je stopt het carbidmengsel in een lege melkbus, legt de bus schuin omhoog, stopt een bal in de opening van de bus en steekt vervolgens het lont aan. Een harde knal, de bal schiet vele honderden meters ver. Het is in bepaalde streken in het oosten van het land een populaire traditie.

Los van de gevolgen voor de natuur, denk aan onze huisdieren, is het de vraag of het sowieso een goed idee is. Hoe voorkom je dat er groepjes mensen ontstaan? En wat zijn de regels waaraan je moet voldoen?

In zowel Wijk bij Duurstede als Utrechtse Heuvelrug was er nogal wat te doen over het carbidschieten. Opnieuw bleek dat communicatie een moeilijk vak is. Er is ruis en onduidelijkheid, met de vele posts op social media als duidelijk bewijs.

En toch is het niet zo moeilijk. In beide gemeenten is carbidschieten binnen de bebouwde kom en in stilte- en natuurgebieden verboden. En u moet toestemming hebben van de eigenaar van het terrein.

Wilt u buiten de bebouwde kom carbidschieten, dan moet u dat melden bij de gemeente. O ja: carbidschieten mag alleen op oudjaarsavond.

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar top