Bakkerij én brood onbruikbaar na brand in Doorn: ‘Alles is afgeschreven’

Bakkerij én brood onbruikbaar na brand in Doorn: ‘Alles is afgeschreven’

De grote brand van afgelopen week bij bakkerij Van der Woerd in Doorn heeft vrijwel de hele bovenverdieping van het pand vernietigd. Daar lag vooral verpakkingsmateriaal opgeslagen en daardoor heeft de brand zich snel kunnen verspreiden. Ook de naastgelegen winkel van dierenspeciaalzaak Haalboom heeft forse schade opgelopen. “De verzekeringsman zei dat de kans meer dan 90 procent is dat het hele pand als verloren beschouwd moet worden.”

Medeleven

Veel inwoners van Doorn nemen een kijkje bij de afgebrande bakkerij en maken een praatje op straat. “Och, wat erg hè? Het zijn zulke aardige mensen” zegt een mevrouw. Een andere dame betreurt de aanblik van het pand. “Wat een triestigheid zeg, verschrikkelijk.”
Een bedrijf gespecialiseerd in het afhandelen van brand- en waterschade is bezig om al het onverkochte brood en gebak te ruimen. Het brood heeft in de rook gelegen en bevat mogelijk giftige stoffen, dus alles moet weg. In een grote container voor de deur van de winkel liggen de honderden stokbroden, muffins, taarten, ongebakken deegbollen, croissantjes en gevulde koeken. “Ze gaan allemaal naar de stort. Heel zonde, maar als je het opeet kun je goed ziek worden” zegt de medewerker van het ruimbedrijf tegen de nieuwsgierige voorbijgangers. Een oudere dame pakt toch stiekem een pakje gevulde koeken mee. “Zo zonde om weg te gooien, toch? Helemaal in deze crisistijd.”
Bakker Kees bekijkt de brandschade in het technische deel van de bakkerij

Emotioneel

Het is ook voor eigenaar en bakker Kees van der Woerd een trieste aanblik. “Dit is erg emotioneel.” Hij is erg druk geweest om de twee andere winkels in Maarn en Eck en Wiel weer open te krijgen en dat is sinds donderdag gelukt. “Mijn zoon is ook bakker en bij zijn bakkerij wordt nu ons brood voor de winkel in Maarn gebakken. Mijn drie bakkers werken daar nu mee. Een andere bakkerij uit Ochten bakt voor de winkel in Eck en Wiel.” Echt soepel verloopt dat nog niet, want je wisselt niet van de één op andere dag van bakkerij. Al het brood en banket voor de drie winkels werd namelijk in Doorn gemaakt. “Dus dat gaat nog wel even tijd kosten voordat we dat op orde hebben.”
De twee panden zijn waarschijnlijk afgeschreven

Oorzaak

De oorzaak van de brand is inmiddels bekend, maar Kees kan er vanwege het lopende onderzoek van de verzekeringsmaatschappij nog niks over zeggen. “Maar dat er ontdekt is waardoor de brand is ontstaan is al een opluchting.”
Ook bij de buren van dierenspeciaalzaak Firma Haalboom is de schade groot. “We hebben heel veel rook- en waterschade. Er is verdriet en er wordt veel gejankt” zegt eigenaar Bart Joosten. “Het is een rollercoaster, slechte film, want alles is afgeschreven. En dat terwijl we net deze week het koopcontract voor het pand wilden tekenen. Wij zijn de derde generatie en de winkel zit hier al sinds 1960.”

Crowdfunding

De vele steunbetuigingen vanuit het dorp doen de ondernemers goed. “Er is een crowdfunding opgezet. Dat is echt fantastisch.” De mooiste steunbetuiging kwam volgens bakker Kees toch wel van de Gisbertus Voetiusschool. “Er lag hier vanochtend een grote kaart met handgeschreven namen van de kinderen in de brievenbus en dat was voor mij een heel emotioneel moment.”
De brief van de kinderen van een basisschool in de buurt deed Kees veel goed
Maar alle aandacht is ook slopend. Kees moet honderd keer per dag hetzelfde verhaal vertellen. “Iedereen vraagt hetzelfde, hoe nu verder? Kan het pand gered worden? En iedereen geeft ongevraagd goedbedoelde adviezen. Maar hoe we verder moeten? Ik weet het allemaal nog niet, veel is nog onduidelijk.”
Ook voor Firma Haalboom loopt er een crowdfunding die is opgezet door Jesse die stage liep bij de winkel. “Jesse is een jongen met een rugzakje en wij hebben ons over hem ontfermd. Hij werkt hier af en toe mee in de winkel. Zo fantastisch dat hij dit heeft opgezet, we zijn sprakeloos. Hij is echt een held” zegt Bart.

Afleiding

Om een beetje afleiding te zoeken zijn Kees en zijn vrouw Mariska maar gewoon naar een geplande bakkersconferentie gegaan. “Gewoon om wat afleiding te hebben, maar het is erg lastig.” Slapen doet Kees dan ook nauwelijks. “Ik had natuurlijk al een niet heel natuurlijk slaapritme, maar dat is nu helemaal in de war. Ik ging gisteren om 22 uur naar bed en was om 1 uur klaarwakker.” Constant piekeren hij en zijn vrouw Mariska over hoe nu verder.
Al het versgebakken brood en gebak met rookschade moet worden afgevoerd

Verzekeringskwestie

Alle machines worden deze dagen uit de bakkerij gehaald en schoongemaakt of gerepareerd. In de ovens liggen nog ongebakken broden en in de kneedmachines zit nog deeg. “Het pand is van 1903 en er zat veel hout in verwerkt. De hele bovenverdieping is vrijwel compleet vernietigd. Dus ik vrees dat het gebouw niet gered kan worden.” Ook bij de dierenwinkel is er nog veel onduidelijk. “Het is nu vooral een verzekeringskwestie. We krijgen van alle kanten hulp aangeboden en dat is echt fantastisch om te zien. Ik heb hiernaast nog een loods die als tijdelijke winkel kan dienen. Daarna moeten we kijken hoe we verder gaan” zegt Bart Joosten.
De schade in het pand is groot

Decembermaand

De decembermaand, met Sinterklaas, kerst en oliebollen, is de belangrijkste maand voor bakkers. “Ik kan me daar nu nog niet druk om maken. Er is gelukkig niemand gewond geraakt en het is alleen materiële en emotionele schade. Hier moeten we als ondernemers mee dealen. Dus we gaan door” zegt Kees vol goede moed. “Vanochtend hoorde ik nog dat een jongen van 22 is overleden en dat denk ik: dat is nog veel erger. Daarmee vergeleken is dit niks.”

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven