Laatste lunapark van Nederland in de bossen bij Austerlitz weer geopend

Laatste lunapark van Nederland in de bossen bij Austerlitz weer geopend

Woudenberg/Austerlitz – De mist hangt nog laag tussen de oude beukenbomen in het bos rond Austerlitz. Maar het vogelgezang wordt onderbroken door een harde toeter en vrolijke hoempamuziek. Druk sturend kraait Davey het uit achter het stuur van een brandweerauto en hij trapt nog even extra stevig het gaspedaal in. Zijn moeder Denise (31) en oma Sandra (55) kijken lachend toe en leggen het bijzondere moment vast met hun smartphone. “Dit is het eerste ritje van zijn leven in de draaimolen.”

Bij de Pyramide van Austerlitz is sinds woensdag ook het kleine lunapark weer open voor bezoekers. En Davey is net 2 jaar oud geworden, dus moeder Denise was er als één van de eersten bij. “Je kan eindelijk weer wat doen naast een beetje thuiszitten en naar de speeltuin gaan in je eigen buurt. En vroeger als kind kwam ik hier ook heel vaak, dus extra leuk dat Davey dit nu ook kan meemaken”. Oma Sandra: “Ik ben heel blij dat het weer open is. Het geeft toch ook een soort gevoel van vrijheid.”

Bezoeker Sandra uit Utrecht: “Ik ben heel blij dat het weer open is. Het geeft toch ook een soort gevoel van vrijheid.”

Sandra (55),  kwam hier zelf ook als kind al. “Dan gingen we naar de speeltuin en daarna pannenkoeken eten. Dit park hoort echt bij Utrecht, vind ik. En het is tenminste nog een beetje betaalbaar als je het vergelijkt met de Efteling bijvoorbeeld.”

Volgens eigenaar Hugo van Kolfschoten (47) is dat ook wel de kracht van dit kleine ‘pretpark’ in de bossen bij Austerlitz. “Een dagje Efteling kost je als gezin als snel honderden euro’s. Ons park is ook voor mensen met een kleine beurs en richt zich vooral op kinderen tot 12 jaar.  We hebben veel vaste bezoekers die hier vroeger ook al kwamen en die zeggen dan: ‘Het is niks veranderd!’ Dat vind ik leuk om te horen, want voor veel mensen is dit park pure nostalgie.”

Het fundament van de botsauto’s stamt nog uit 1938. Ook de zweefmolen heeft al een lang leven achter de rug als rondreizende attractie, maar heeft sinds 2005 een vaste plek hier in het bos ter vervanging van het vervallen spookhuis. De speeltuin bij de Pyramide van Austerlitz is al 125 jaar een familiebedrijf en een begrip in deze omgeving. Hugo van Kolfschoten is de 5e generatie die het park runt. “Het begon ooit als uitspanning waar reizigers met paard en wagen konden rusten en eten.” Het jubileum had Van Kolfschoten dit jaar groots willen vieren, maar de derde lockdown gooide roet in het eten. “Muziekvereniging Fidelio uit Woudenberg verzorgde op 14 mei 1896 een concert tijdens de openingsceremonie en ze bestaan nog steeds, dus ik had ze dit jaar weer willen uitnodigen. Maar dat kon helaas niet doorgaan”.

De speeltuin en het restaurant waren afgelopen weken alweer deels geopend, maar vanaf 18 mei mocht ook het lunapark weer open. “Lunaparken zie je bijvoorbeeld veel in Engeland langs de kust, maar hier in Nederland zijn we de enige. Het verschil met een pretpark is dat je hier geen entreegeld betaald. De toegang is gratis en je kunt muntjes kopen voor een rit in de zweefmolen, botsauto’s of draaimolen.”

Lunapark-medewerker Patrick van Bremen: “Gister zag ik weer voor het eerst al die lachende kindjes in de trein en dat had ik wel gemist. Daar doe je het echt voor!”

 

Eén van de vaste medewerkers is Patrick van Bremen (44). “Als 14-jarig snotjochie begon ik hier in de vakanties en weekenden als machinist op het treintje. En met een paar korte uitstapjes werk ik hier nu alweer 30 jaar. Gister zag ik wee

r voor het eerst al die lachende kindjes in de trein en dat had ik wel gemist. Daar doe je het echt voor. Die bewondering die je ziet bij de kleinste kinderen dat is toch wel het allermooiste.”

De eerste lockdown in 2020 kwam hard aan bij het bedrijf. Van Kolfschoten: “Twee weken voordat het seizoen zou beginnen moesten we dicht. Dat was wel een klap, maar gelukkig hebben wij niet te maken met grote investeringen zoals een nieuwe achtbaan die moet worden afbetaald. Dankzij de  steunmaatregelen hebben we het toch goed kunnen volhouden. Ik denk dat de grote klap voor soortgelijke bedrijven nog gaat komen als er straks de uitgestelde belastingen moeten worden betaald. Dat hebben wij gelukkig al gedaan. We willen nu eerst weer een beetje gaan opkrabbelen, want er zijn nog steeds veel beperkingen, maar als er weer wat vet op de botten zit is er misschien zelfs ruimte voor een nieuwe attractie”

Van Bremen en Van Kolfschoten zijn eensgezind over wat dat dan moet worden. “Vroeger stond hier een mooi spookhuis. De oudere mensen vragen er nog steeds naar. Toen ik dat spookhuis, compleet met gillende heks en guillotine,  overnam van mijn vader was het al behoorlijk vervallen en later is het vervangen door de zweefmolen. Spookhuizen zijn tegenwoordig wel schaars, maar als ik een keer een mooi spookhuis op de markt vind dan koop ik hem.”

                                     

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven