Leersum legt laatste hand aan bloemencorso

Leersum legt laatste hand aan bloemencorso

Miljoenen dahlia’s worden vandaag gekont, gelijmd en geplakt in Leersum voor het jaarlijkse bloemencorso dat dit weekend plaatsvindt. En ja, het is monnikenwerk, maar toch doet het hele dorp massaal mee. Het is de eerste grote optocht weer na corona: vorig jaar ging het bloemencorso wel door, maar in afgeslankte vorm. Bij de praalwagen van de jeugdraad moet vandaag nog veel gebeuren, maar dat zijn ze gewend. “Elke jaar denk je weer: gaat het wel lukken? We gaan tot diep in de nacht door. Het moet gewoon af.”
Overal in Leersum zie je bordjes die de weg wijzen naar de verschillende bouwgroepen die in grote boerenschuren aan het werk zijn. Mariska Meijer, voorzitter van de bouwgroep van de jeugdraad, loopt trots een rondje langs de enorme praalwagen voor dit jaar met het thema schaap en wolf. “We willen qua thema toch altijd een beetje actueel blijven, dus toen er dit jaar een wolf werd gesignaleerd op de Heuvelrug wisten we het: het wordt iets met schapen en wolven.”
Konten, lijmen en plakken
In één van de stallen op de varkenshouderij van haar ouders is genoeg ruimte om maandenlang te werken aan de praalwagen, want sinds maart zijn de vele bouwgroepen in het dorp al bezig met het bloemencorso. Er moet een thema bedacht worden, een wagen gemaakt of gekocht worden en voorzien worden van alle techniek. Daarna wordt met papier-maché de hele opzet gemaakt.
Een dag voor het corso worden de verse dahlia’s op de wagen geplakt volgens een soort paint-by-numbers methode. Elke nummertje verwijst naar een stellage met kisten vol dahliabloemen in allerlei kleuren. “We hebben dit jaar 100.000 dahlia’s besteld en die moeten allemaal handmatig worden gekont, gelijmd en geplakt. Vanavond zitten hier waarschijnlijk zo’n 150 mensen bloemen te plakken om alles af te krijgen. De dahlia’s zijn door de warmte iets kleiner dan normaal, dus het is dit jaar ook nog eens extra veel werk.”
Kliederen met papier-maché
Evelien (32) is aan de zijkant van de wagen bezig om dahlia’s op maat te knippen voor een afbeelding van Shaun het schaap. “Het is heerlijk om gewoon even dom te knippen en te plakken. Leuke muziek erbij en lekker kletsen. Ik vind het altijd heel gezellig.” Evelien is in het dagelijks leven veterinair microbioloog, maar “na een lange dag op het laboratorium is het heerlijk om even lekker te kliederen met papier-maché”.
En nog steeds actief bij de jeugdraad? “Ja, haha, het is maar net hoe oud je je voelt hè? Ik kom hier oorspronkelijk niet eens vandaan, maar het zogenaamde corsovirus heeft mij echt te pakken gekregen.”
Tekort aan jongeren
Judith Hogendoorn, nu voor het tweede jaar voorzitter van het bloemencorso Leersum, begon zelf ook bij de jeugdraad met bouwen. “Als de corsokoorts je eenmaal te pakken heeft dan doe je elk jaar weer mee.” Toch was het dit jaar lastiger om mensen enthousiast te maken voor het bloemencorso. “Vooral veel jongeren hebben andere hobby’s gekozen, omdat er twee jaar geen bloemencorso was. En deze hobby kost gewoon best veel tijd, want het is echt monnikenwerk. Vooral in de groep van 8 tot 12-jarigen moeten we nieuwe bouwers gaan werven. Dus daar ga ik me hard voor maken.”
Het wordt dus nachtwerk voor Mariska en haar bouwploeg. “Het leuke is wel dat heel Leersum vanavond uitloopt om te helpen. En wij gaan gewoon door tot het af is. Morgen om 06.30 uur willen we ‘m de schuur uitrijden.” Vorig jaar won haar bouwgroep met een creatie van de Pink Panther op een onbewoond eiland. “Dit jaar wordt het spannend. Ik heb de andere wagens gezien en die zijn ook mooi. Maar meedoen is belangrijker dan winnen, hè?”
Geen vuurwerk
Een kleine domper op de feestvreugde: de vuurwerkshow van zaterdagavond gaat niet door vanwege brandgevaar. Normaal gesproken is de vuurwerkshow een vast onderdeel van het corso dat al sinds 1952 wordt gehouden.
Het vuurwerk zou worden afgesproken vanuit een park in Leersum. Maar na overleg met de brandweer is besloten dat te schrappen omdat het vanwege de droogte niet veilig is.

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven