VVD weer de grootste in Wijk en Utrechtse Heuvelrug

VVD weer de grootste in Wijk en Utrechtse Heuvelrug

Van de 49.962 stemgerechtigden in Utrechtse Heuvelrug bracht 83,7 procent daadwerkelijk een stem uit. Dat is een iets lager percentage dan vier jaar terug. Ondanks een klein verlies bleef de VVD ook hier verreweg de grootste partij. D66 steeg van ruim 14 naar meer dan 19 procent.

Het CDA leverde meer dan drie procent in, de PVV slonk met zowat twee procent. Nog pijnlijker was het verlies in de socialistische hoek. Groen Links kreeg een draai om de oren met een daling van bijna vier procent, maar ook de SP en Partij voor de Arbeid zagen de aanhang slinken.

De Partij voor de Dieren deed het uitstekend, in Utrechtse Heuvelrug bezet de dierenpartij nu de zesde plaats. De ChristenUnie steeg een half procent.

In Wijk bij Duurstede bracht  83,1 procent van de kiesgerechtigden een stem uit. Vier jaar terug was de opkomst met 85,2 procent. De VVD kreeg opnieuw de meeste stemmen. D66 is de nieuwe nummer 2 in Wijk bij Duurstede. In 2017 was de partij van Sigrid Kaag de vierde partij, woensdag passeerde D66 de PVV en het CDA. Deze partijen verloren beide enkele procenten.

Links deed het niet goed. Groen Links zag de steun halveren en de SP verloor ook flink. De PvdA wist het enorme verlies van 2017 niet weg te poetsen en verloor opnieuw licht. De kleine christelijke partijen SGP en ChristenUnie stabiliseerden.

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar top