De Wijkse knakker: eigen snack voor Wijk bij Duurstede

De Wijkse knakker: eigen snack voor Wijk bij Duurstede

Een Langbroekse snoeshaan? Lekker pittig en extra lekker met een likje mosterd. Snackbarhouder Nick van der Linden (43) is een soort uitvinder van snacks. “Mijn droom is om ooit nog eens snack te bedenken die landelijk doorbreekt.” Op de menukaart van zijn cafetaria Het Oude Raedthuys in Cothen staan vele zelfontworpen snacks en burgers. Het 25-jarig bestaan van zijn eigen gemeente Wijk bij Duurstede leek dit jaar geruisloos te passeren. “Vanwege corona was er niet echt ruimte voor een feestje.” Voor Nick reden om aan de tekentafel te gaan zitten. Hij ontwierp voor elke kern in zijn gemeente een snack. Om het toch een beetje te vieren. Wijk bij Duurstede heeft nu de Wijkse knakker, Cothen de Cothense peer en Langbroek de Langbroekse snoeshaan.

Nick van der Linden met de Cothense peer: een platte gehaktbal met pittige kruiden

In 1996 gingen Wijk bij Duurstede en de dorpen Cothen en Langbroek samen op in één gemeente. Omdat de dorpen nogal van elkaar verschillen heeft Nick van der Linden dus voor elke plaats een eigen snack bedacht. “Wij zeggen hier in Cothen weleens toffe peer of toffe knakker. En op de Brink staat ook een beeld van een peer vanwege de fruitteelt in dit gebied. Dat leek me leuk om daar iets mee te doen. Bij de voetbalvereniging in Langbroek hoor je bij een goal via de speakers een haan kraaien, dus zo kwam ik op de snoeshaan.”

Op een patatzak tekende Nick de eerste schetsen van zijn snacks. Het zijn allemaal variaties op bestaande snacks, want echt iets nieuws maken is heel moeilijk. Samen met een vriend die een kleine snackfabriek heeft is hij de tekeningen gaan uitwerken. “We zijn gaan knutselen. En veel gaan prutsen en proeven. Meer paneer, minder paneer… Ik ben er weken mee bezig geweest.”

 

Wijk bij Duurstede kreeg de Wijkse knakker: een gepaneerde braadworst gevuld met spek en kaas. De Langbroekse snoeshaan is een kipkroket met kerrie. Nick: “Deze is lekker pittig, net als de mensen in Langbroek.” En Cothen kreeg de Cothense peer, een platte gehaktbal van kalf en kip met kruiden. “Mijn persoonlijke favoriet. Extra lekker met een beetje pindasaus.” Snoeshaan, knakker en peer zijn ook synoniemen voor vriend of kameraad. “Daarmee probeer ik de drie kernen een beetje met elkaar te verbinden.”

Nieuwe snacks bedenken is een passie van Nick. “Mijn droom is om ooit nog eens een écht nieuwe snack te bedenken. Maar dat is moeilijk hoor. De laatste snack die dat wist te bereiken was de kipcorn in 1994. Daarna is er niet meer écht iets compleet nieuws bedacht.”

Op een patatzak maakte Nick van der Linde het ontwerp voor zijn snacks

Nick van der Linden begon ooit aan de PABO, maar maakte die niet af. “Het is niet zo dat ik geboren werd en dacht: ik begin een snackbar. Je rolt er gewoon in.  De PABO vond ik niet leuk genoeg. Ik werkte al bij deze snackbar als bijbaantje en heb de zaak in 2007 kunnen overnemen.”

Door zijn eigen snacks te ontwikkelen houdt Nick de uitdaging in zijn werk. Om inspiratie op te doen reisde hij met zijn vrouw zelfs naar Engeland en Amerika om daar de nieuwste burgers te proeven. “We hebben in een restaurant gewoon alles van de kaart besteld en uitgeprobeerd. Ter inspiratie. Ik maak er dan hier in Cothen weer een eigen versie van.”

Zo staat er op de menukaart een hamburger met de naam The Joker. Een 180 grams rundvleesburger met een saus van wiet. “Niet iedereen vindt dat lekker, maar dan mag er ook gewoon ketchup op.” Guus Swillens, oud-burgemeester van Cothen, heeft zelfs zijn eigen burger met de naam ‘De Burgermeester’. “Ik heb hem toen een beetje het boegbeeld gemaakt van deze burger, zijn foto afgedrukt op de menukaart en op mijn bezorgauto. Daar was hij volgens mij niet zo blij mee. Maar toen hij vertrok als burgemeester mocht ik deze burgers bakken voor het afscheidsfeest. Hij was toch wel trots, denk ik.”

 

 

 

 

 

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven