Meer criminaliteit en overlast in Wijk

Meer criminaliteit en overlast in Wijk

Gemeten over 2020 was er een stijging van de geregistreerde criminaliteit in Wijk bij Duurstede. Het aantal overlastsituaties steeg, maar er waren wel duidelijk minder woninginbraken. Dat blijkt uit de veiligheidscijfers.

De totale geregistreerde criminaliteit en overlast steeg met 41%. Corona zorgde hierbij voor andere cijfers dan we gewend zijn. Dat is vooral te zien aan meer geregistreerde overlast door jongeren: een plus van 106%. Er waren duidelijk meer fraudemeldingen in de gemeente.

Dat het aantal woninginbraken afnam, is onder meer te verklaren door de pandemie. Meer mensen werken overdag thuis.

‘We moeten meer aandacht hebben voor digitale veiligheid’, zegt burgemeester Iris Meerts. ‘Experts voorspellen dat digitale criminaliteit in de toekomst net zo vaak voorkomt als fietsendiefstal. Dit heeft vaak grote gevolgen zijn voor de slachtoffers.’

Meerts vind het belangrijk om inwoners weerbaar te maken. ‘Daarom zetten we ons in voor het herkennen en voorkomen van digitale criminaliteit. Dat doen we samen met de politie, met senioren en ook met kinderen in de basisschoolleeftijd’. De burgemeester verwijst hiermee naar het project om kids van 8 tot 12 jaar op te leiden tot cyberagent.

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar top