Over de Knuffelweide

Geschreven door op 12 december 2018

Sinds 2014 is de Knuffelweide dè kinderboerderij van Amerongen. Dagelijks verzorgt een superteam van ca. 25 vrijwilligers een gezellige gemeenschap van Gottinger minivarkentjes, kalkoenen, verschillende soorten kippen, siervogels, konijnen, cavia’s, dwerggeitjes, bokjes en Shetlanders.

Initiatiefnemer Anja Brouwer heeft het met haar team goed voor elkaar. Jaarlijks weten zo’n 10.000 bezoekers de gezellige kinderboerderij te vinden. Een vrolijke plek, of: “Leuk en leerzaam”, zoals de slogan van de Knuffelweide luidt.

Geldnood

Toch schuilen er achter deze mooie onderneming ook zorgen. Omdat de Gemeente Utrechtse Heuvelrug officieel slechts één kinderboerderij in de gemeente aanwijst, die in Driebergen, ontvangt de Knuffelweide geen subsidie van de gemeente. De exploitatie draait dan ook geheel op donateurs (“vrienden”) en sponsors.

Sinds een tijdje zitten de vrijwilligers van de kinderboerderij met een steeds dringender wordend probleem. Door omstandigheden kunnen ze binnenkort niet meer beschikken over de Knuffelstee, de binnenruimte waar de bezoekers en vrijwilligers gebruik van kunnen maken. Het bestuur is naarstig op zoek naar geld om een nieuw onderkomen te kunnen financieren.

Zonder een binnenverblijf kan de Knuffelweide niet voortbestaan. Hier verzamelen de vrijwilligers, wordt koffie gedronken en kunnen kinderen naar de wc. Ook de noodzakelijke quarantaineruimte voor zieke dieren is erin gevestigd.

Een chalet moet soelaas bieden voor de kinderboerderij. Maar behalve de aanschaf, gaat ook de plaatsing en aansluiting van water en electra behoorlijk in de papieren lopen. Al met al staat de Knuffelweide voor een kostenpost van zo’n 12.500 euro.

Actie

De afgelopen weken zijn er verschillende initiatieven ontstaan om het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen. Statiegeldacties bij supermarkten, sponsoring van bedrijven en een donatie van de gemeente helpen de Knuffelweide een eind op weg, maar er is nog veel nodig om de zaak rond te krijgen. Zelf organiseren de vrijwilligers een verloting en andere activiteiten om extra inkomsten te verwerven.

Met “Amerongen in Actie voor de Knuffelweide” lanceert streekomroep Regio90 een grote campagne om extra aandacht te krijgen voor de situatie van de kinderboerderij. De omroep werkt samen met supermarkt Jumbo Sluijs en de basisscholen in Amerongen.

Leerlingen worden gevraagd op een creatieve manier geld in te zamelen, door bijvoorbeeld klusjes te doen, overbodig geworden speelgoed te verkopen of andere uitdagingen aan te gaan. Op zondagmiddag 27 januari mogen de kinderen in een live radio uitzending vanuit de Jumbo vertellen wat ze gedaan hebben en hun opbrengst aanbieden.

Ook andere initiatiefnemers kunnen zich via deze campagne aansluiten bij de inzamelingsactie. Verenigingen, bedrijven en anderen die hun betrokkenheid willen tonen en iets willen bijdragen kunnen hun idee bij de omroep aanmelden.

Meer informatie over de Knuffelweide: https://www.deknuffelweide.nl/ | Foto: facebookpagina van De Knuffelweide


Current track

Title

Artist

Background