Plaagbeesten (1): de eikenprocessierups

Geschreven door op 29 juni 2020

Door onder meer de klimaatverandering en het wereldwijd reizen wordt ons land nieuwe inwoners ‘rijker’. Dieren en planten die niet in Nederland horen, zijn inmiddels helemaal ingeburgerd. Regio90 deed onderzoek.

Eén van deze nieuwkomers is de eikenprocessierups. De plaagrups is vooral in de zomermaanden berucht. Met de vervelende brandhaartjes zorgt de rups voor overlast bij mens en dier. Er zijn allerlei bestrijdingsmethodes, maar het is een utopie dat de rups totaal uitgebannen kan worden. De eiken met het rood-witte waarschuwingslint ten teken dat de rups er een thuis heeft gevonden, maken inmiddels vast deel uit van het landschap.

De eikenprocessierups is een nachtvlinder, de mottensoort huisde oorspronkelijk in Azië en het zuiden van Europa. Het diertje werd sinds het begin van de jaren 1990 steeds algemener in België en Nederland. Het aantal meldingen van overlast nam in de loop der jaren sterk toe. De mot werd ook steeds noordelijker aangetroffen. In de zomer van 2019 was het aantal meldingen drie maal hoger dan voorgaande jaren.

De volwassen vlinder is een onopvallende nachtvlinder die zeer goede schutkleuren heeft. De rupsen bereiken een lichaamslengte van 2-3 centimeter. Ze zijn blind en hebben geen functionele ogen, ook de reukzin is waarschijnlijk nauwelijks ontwikkeld.


Current track

Title

Artist

Background