Plaagbeesten (5): nog meer ongewenste immigranten

Geschreven door op 12 juli 2020

We schreven al over de dennen- en eikenprocessierups, de buxusmot en het Aziatische Lieveheersbeestje. Er zijn nog meer infiltranten die inmiddels zijn ingeburgerd.

Wat te denken van de Tijgermug. Ze komen uit Azië en zijn gelukkig nog niet zo vaak waargenomen, want ze verspreiden onder meer een aantal tropische ziekten. Daarmee vormt het insect een gevaar voor de volksgezondheid.

De muskusrat (foto) is ook een nieuwkomer. Lastige beesten, ze zorgen voor veel overlast en breiden zich snel uit. De Vlamingen doet het dan beter: zij doopten de rat ‘waterkonijn’ en zetten ‘m vervolgens als lekkernij op het menu.

Dan de huiskraai. De naam doet vermoeden dat het een vogel is die hier thuishoort, maar dat is zeker niet zo. Deze kraai leeft vooral in steden, waar hij andere vogels verdringt en hun voedsel verovert. Daarnaast veroorzaken de vogels geluidsoverlast en verontreiniging. In het broedseizoen vertonen ze agressief gedrag en vallen ze zelfs mensen aan.

De Rode Amerikaanse Rivierkreeft werd geïmporteerd voor onze vijvers en consumptie. Kennelijk wist de kreeft te ontsnappen, want in een aantal gebieden zorgt de ongewenste vreemdeling nu voor overlast. De uitheemse kreeft is drager van een ernstige ziekte, die onze Nederlandse rivierkreeft ernstig bedreigt.


Meer om te lezen

Current track

Title

Artist

Background