Update plofkraak in Amerongen, huizen ontruimd, meerdere daders opgepakt

Geschreven door op 7 maart 2019

In Amerongen heeft donderdagochtend vroeg een plofkraak plaatsgevonden op een geldautomaat van de ABN-AMRO bank aan de Koningin Wilhelminaweg, ter hoogte van molen Maallust. De geldautomaat bevindt zich in het pand waarin ook Klaassen Daalmans Regiomakelaars is gevestigd. De schade is groot, vooral aan de gevel van het pand. Ook zouden ruiten van omliggende woningen zijn gesneuveld. Sommige bewoners zijn elders opgevangen. Het is nog niet bekend wanneer ze terug naar huis kunnen. Omwonenden werden rond kwart over vier ’s nachts gewekt door een harde knal en zagen kort daarop vier mensen vluchten in een zwarte Volkswagen Golf. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) doet onderzoek naar mogelijk achtergebleven explosieven. Of er iets is buitgemaakt is nog onbekend. Vanwege politie-onderzoek was de provinciale weg in beide richtingen enige tijd afgesloten. Dat leverde tijdens de ochtendspits een flinke file op. Aan het einde van de ochtend werd de weg weer vrijgegeven. Onder andere de ruiten van een naastgelegen woning sneuvelden. Brokstukken van de gevel werden door de explosie tientallen meters door de straat geslingerd. Op sociale media melden inwoners van Wijk bij Duurstede, Leersum en Veenendaal dat ze de explosie hebben gehoord.

Update 16.30 uur: De politie heeft meerdere verdachten aangehouden voor de plofkraak en doet onderzoek naar hun betrokkenheid.

In Nederland daalt volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) het aantal plofkraken in de afgelopen drie jaar gestaag. Banken hebben veel pinautomaten weggehaald. De politie roept getuigen op zich te melden. Dat kan via 0900 – 88 44. Foto: Regio90.


Current track

Title

Artist

Background